Prvi put je u Evropi prodato više hibridnih vozila, koja istovremeno koriste i električnu energiju i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, nego automobila koji koriste dizel kao gorivo

 

Reuters navodi da je u EU prodato 48 hibrida više nego automobila sa dizel motorima. Jedno od 11 vozila koristi samo baterije, pokazuju podaci evropske Asocijacije proizvođača automobila.

Automobili na hibridni pogon imaju bateriju koju puni motor sa unutrašnjim sagorevanjem tokom kretanja i mogu da pređu ograničen broj kilometara koristeći samo struju.

S druge strane, plagin hibridi se pokreću prvenstveno električnom energijom dobijenom iz baterija, koju potpomaže motor na električni pogon, dok se električni automobili pokreću isključivo putem punjive baterije.

carVertical banner - sponsored

Ukupno 1.901.239 hibrida je registrovano u EU tokom 2021. godine, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na 1,1 milion vozila tog tipa, koliko ih je bilo registrovano godinu dana pre toga.

U EU je za godinu dana registrovano za trećinu manje automobila sa dizel motorima, sa 2,77 miliona prodaja je pala na 1.901.191.

Nove subvencije vlada za automobile sa niskom ili nikakvom emisijom štetnih gasova podigle su prodaju hibrida i automobila na električni pogon u 2020. na više od milion

(RTS)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.