U Velikoj Plani počela je da radi „Domi Eko Solar“, prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji, čiji je kapacitet veći od 100 megavata na godišnjem nivou

 

Fabrika će proizvoditi dvije vrste solarnih panela, od 450 kW koji su namijenjeni prozjumerima i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

Italijanska firma Ekoprogeti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je poslije probnog rada započela i serijsku proizvodnju.

„Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, a planirano je da se dostigne do polovine sljedeće godine, a investicija se procjenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju“, rekao je Rajović, direktor i vlasnik firme „Domi Eko Solar.

Proizvodna linija je poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smjeni, a plan je da se ukupno zaposli 45 radnika u tri smjene. Ona je projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je da se paneli prodaju na veliko u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

 

Solarni paneli

 

Fotonaponski (PV) moduli, koji se nazivaju i solarni paneli, su posebna vrsta panela koji mogu pretvoriti sunčevu svjetlost u električnu energiju. Rade koristeći materijal koji se zove poluprovodnik, koji je obično napravljen od silicijuma.

Kada sunčeva svjetlost udari u poluprovodnički materijal u panelu, izaziva kretanje toka elektrona. Ovaj tok elektrona stvara električnu struju, koju koristimo kao električnu energiju za napajanje stvari poput svjetla, televizora i drugih elektronskih uređaja.

PV moduli se sastoje od mnogo malih ćelija, koje su povezane zajedno da bi napravili veći panel. Kada su sve ćelije povezane, one stvaraju snažniji tok električne energije.

Električna energija koju proizvodi PV modul može se odmah koristiti za napajanje obližnjih uređaja ili se može uskladištiti u bateriji da bi se kasnije koristila. U nekim slučajevima, struja se čak može vratiti u električnu mrežu da bi je koristili drugi ljudi u tom području.

Sve u svemu, PV moduli su zaista sjajna tehnologija koja nam može pomoći da iskoristimo snagu sunca za proizvodnju čiste, obnovljive energije.

(IT mixer)