Ukrajina je predstavila portparola generisanog veštačkom inteligencijom, Viktoriju Ši, koja će dostavljati zvanična saopštenja iz svog Ministarstva vanjskih poslova.

To predstavlja značajan tehnološki skok u diplomatskoj komunikaciji. Digitalni portparol je predstavljen na društvenim mrežama, gde se pojavila obučena u tamno odijelo, govoreći i gestikulirajući kao ljudsko biće.

Iako se inovativno koristi veštačka inteligencija u njenom predstavljanju, Ministarstvo vanjskih poslova je naglasilo da će sadržaj Ši-inih izjava biti izrađen i verifikovan od strane ljudskog osoblja, a ne generisan od strane veštačke inteligencije. Ovo osigurava da informacije ostanu tačne i pouzdane, dok je uloga vještačke inteligencije ograničena na vizuelnu reprezentaciju. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba istakao je da je upotreba digitalnog portparola usmjerena na uštedu vremena i resursa, omogućavajući diplomatama da se fokusiraju na druge ključne aspekte svog rada.

Portparol, čije ime je izvedeno iz reči “pobjeda” i ukrajinskog izraza za vještačku inteligenciju, “ščunij intelekt”, razvijen je od strane tima Game Changers, poznatog po svojim sadržajima virtuelne realnosti vezanim za aktuelni rat u Ukrajini. Izgled i glas Ši su modelovani prema Rozali Nombri, pjevačici i bivšoj takmičarki u ukrajinskoj verziji “The Bachelor”, koja potiče iz sada ruski kontrolisanog grada Donjecka. Da bi se spriječilo širenje dezinformacija i osigurala autentičnost izjava koje daje vještački inteligentni portparol, Ministarstvo vanjskih poslova će svaku od Ši-inih prezentacija pratiti QR kodom. Ovaj kod će voditi ka tekstualnim verzijama izjava na zvaničnom veb-sajtu ministarstva, pružajući dodatni sloj verifikacije.

Ši će se obratiti različitim pitanjima, uključujući konzularne usluge, koje su nedavno postale kontroverzna tema u Ukrajini. Zemlja je prošle nedelje suspendovala takve usluge za muškarce radnog uzrasta koji žive u inostranstvu, što ih obavezuje da se vrate u Ukrajinu radi administrativnih postupaka i potencijalno da se suoče sa mobilizacijom.

Ova inicijativa Ukrajine prva je takve vrste u svetu, pozicionirajući zemlju na čelu tehnološke inovacije u diplomatskim uslugama. Integracijom naprednih sposobnosti veštačke inteligencije, Ukrajina ne samo da poboljšava efikasnost komunikacije već i postavlja presedan za to kako tehnologija može da se koristi u vladinim operacijama širom svijeta.

(PCpress / Readwrite)