Evropska komisija odobrila je da „United Group“, vodeći pružaoc telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Evropi, kupi grčki telekomunikacijski operator „Wind Hellas“

 

Ovim odobrenjem za Kupovinu „Wind Hellas“, „United Group“ je dobila zeleno svjetlo za završne korake u finalizaciji transakcije najavljene u avgustu 2021.

Wind ima ukupno 4,2 miliona korisnika i nudi mobilne, fiksne, internet i televizijske usluge. Godišnje ostvaruje prihode veće od 500 miliona evra.

Spajanjem Wind s Novom, postojećim pružaocem usluge fiksne telefonije i pay TV usluge u Grčkoj, koji je u vlasništvu kompanije „United Group“ od novembra 2020., omogućiće se stvaranje potpuno konvergentnog operatora koji će postati drugi igrač na tržištu u području fiksnih i televizijskih usluga.

Nikos Stathopoulos, partner u investicijskom fondu BC Partners i predsjednik kompanije „United Group“ rekao je: „Kupovina i integracija uspješne lokalne kompanije u telekom i medijskom biznisu u „United Group“ osnova je naše strategije rasta u Evropi. Grčka je za nas ključno tržište i s preuzimanjem kompanije Wind, možemo stvoriti vodećeg konvergentnog operatera i doprinijeti razvoju grčkog telekomunikacijskog tržišta kroz ulaganja u mrežnu infrastrukturu, sadržaj, tehnologiju i inovativne proizvode i usluge i biti vodeći pokretač u digitalizacije Grčke.”

Transakcija podliježe uobičajenim regulatornim odobrenjima i očekuje se da će biti dovršena tokom 2022. godine.

U sklopu kompanije „United Group“ posluje i telekom operator Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV kao i portal dnevnik.hr.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.