Epic Games je objavio Unreal Engine 5.4, prepun novih funkcija i poboljšanja koja imaju za cilj da pomognu programerima i kreatorima igara u različitim industrijama

 

Unreal Engine 5.4 donosi skupove alata koje Epic interno koristi za izradu izdanja visokog profila kao što su Fortnite Chapter 5, Rocket Racing, Fortnite Festival i LEGO Fortnite.

Jedna od glavnih oblasti fokusa u najnovijoj verziji je animacija, pri čemu Epic opisuje „značajna ažuriranja“ ugrađenog skupa alata Unreal-a. Ovo omogućava programerima da brzo montiraju likove i autorske animacije direktno unutar motora bez eksternog softvera.

„Sa eksperimentalnom novom funkcijom Modular Control Rig, možete da izgradite animacije od razumljivih modularnih dijelova umjesto složenih granularnih grafova, dok automatsko ponovno ciljanje olakšava postizanje sjajnih rezultata pri ponovnom korišćenju dvonožnih animacija likova“, objasnio je Epic Games.

Kompanija kaže da su njeni alati za kreiranje animacija „intuitivniji i robusniji“ sa pojednostavljenim radnim procesima. Ovo uključuje eksperimentalne nove gizmoe, reorganizirane kontrole animatora, nadogradnje sistema ograničenja i višeslojnu kontrolnu funkciju koja pojednostavljuje dodavanje animacija na klipove.

 

Geometrija mikropoligona

 

Unrealov sistem geometrije mikropoligona Nanite dobija eksperimentalnu karakteristiku teselacije za dodavanje finih detalja tokom renderovanja. Softversko sjenčanje sa promjenjivom brzinom putem Nanite računarskih materijala donosi značajne dobitke u performansama.

nanite
Nanite

Epic je poboljšao svoju tehnologiju privremene super rezolucije (TSR) sa poboljšanom stabilnošću, smanjenom pojavom duhova i novim načinima vizualizacije radi lakšeg finog podešavanja.

Kompanija je refaktorisala sisteme renderovanja kako bi poboljšala paralelizaciju i performanse od 60Hz. Uklanjanje GPU instance pojačava hardversko praćenje zraka čime se dobijaju i novi primitivni tipovi i optimizovani tragač putanje.

 

AI i mašinsko učenje

 

Unreal Engine Neural Network Engine (NNE) prelazi iz eksperimentalnog u beta status sa runtime-om i podrškom u uređivaču. NNE omogućava učitavanje i efikasno pokretanje unaprijed obučenih modela neuronske mreže za slučajeve upotrebe kao što su alati, animacija, renderovanje i fizika.

“NNE rješava ove različite potrebe pružanjem zajedničkog API-ja, omogućavajući laku zamjenu pozadine po potrebi. Takođe smo obezbijedili i kuke za proširivost kako bismo omogućili programerima trećih strana da implementiraju NNE interfejs u dodatak,” rekao je Epic.

 

Povećavana produktivnost

 

Nekoliko glavnih karakteristika ima za cilj da poboljša produktivnost programera i brzinu ponavljanja u Unreal Engine 5.4:

  • Keš podataka izvedenih iz oblaka za dijeljenje keširanih podataka motora među distribuiranim timovima
  • Brže lokalno keširanje pomoću nove arhitekture Unreal Zen Storage servera
  • Višeprocesno kuvanje (sada spremno za proizvodnju) kako biste iskoristili dodatni CPU/RAM za kuvanje sadržaja
  • Unreal Build Accelerator (beta) za ubrzanje C++ kompilacije na distribuiranim čvorovima

 

Mediji i zabava

 

Mogućnosti virtuelne proizvodnje vide da je alat virtuelne kamere promovisan u status spreman za proizvodnju uz dodanu podršku za Android. VR izviđanje dobija eksperimentalni OpenXR alat.

Eksperimentalni režim Motion Design uvodi specijalizovane alate za kreiranje 2D pokretne grafike na osnovu povratnih informacija od emitera.

USD Importer omogućava uvoz odjevnih predmeta i parametara simulacije iz aplikacija kao što je Marvelous Designer za simulaciju odjeće unutar Unreala za nekoliko minuta.