Ljeta su nam sve vrelija i nažalost te visoke temperature mogu da oštete gume na našim vozilima

 

Ljeto donosi visoke temperature, recimo, kada je dan od 30 stepeni to može da znači da je temperatura kolovoza veća od 65 stepeni, temperatura koja nije dobra za gume. Kada su gume izložene tako ekstremnim nivoima toplote, njihova struktura može biti oslabljena i mogu se pojaviti problemi kao što je suva trulež guma.

U nastavku pogledajte više o efektima toplote guma naših vozila i simptomima suve truleži.

 

carVertical banner - sponsored

Šta je suva trulež guma?

 

Suva trulež guma, koja se naziva i pucanje bočnih zidova, je propadanje guma koje se dešava kada ulja u gumi počnu da isparavaju i hemijska veza guma se pokvari. Ovo ostavlja za sobom suvu gumu koja je podložna pucanju i izduvavanju. Osim toplote, suvu trulež izaziva i nisko naduvavanje i dugotrajno skladištenje.

Takve promjene pritiska u gumama mogu dovesti do toga da vaše gume budu nedovoljno napumpane. Nizak pritisak u gumama onda dovodi do povećane šanse za izbijanje guma, događaj koji definitivno želite da se desi na autoputu ili kada ste na putu na važan događaj.

 

Kako toplota utiče na automobilske gume?

 

Gume na našim vozilima podnose veliki stres zbog svakodnevne upotrebe i različitih uslova okoline. Svakodnevnom upotrebom očekuje se normalno habanje, ali da li ste znali da se vijek vaših guma može skratiti i zbog ekstremnih temperatura?

Svaki put kada se temperatura promjeni, pritisak u gumama vaših točkova se mijenja. U slučajevima povećanja toplote, za svakih 10 stepeni povećanja temperature, pritisak u gumama se povećava za 0,007 bara. A, po sunčanom vremenu može porasti za 0,34 bara samo u prvih 20 do 30 minuta vožnje.

Ljetnje vrućine mogu zaista da utiču na gume vašeg vozila, a najgora stvar koja se može desiti je da visoke temperature izazovu pucanje gume.

Porastom temperature, pritisak u gumama može porasti do te mjere da uzrokuje pucanje guma. Čak i ako guma ne pukne, preveliki pritisak može uzrokovati prerano trošenje gume i uticati na efikasnost kočenja.

Rast temperature molekula

 

Svi materijali napravljeni su od atoma i molekula. Kada se molekuli zagriju, počinju intenzivno da vibriraju, a te vibracije uzrokuju širenje. Budući da se u vazduhu takođe nalaze molekuli, lako je razumjeti zašto se gume punjene vazduhom šire na ljetnjim vrućinama.

Molekuli gume povezani su u duge, upletene lance (polimeri). Kada polimeri vibriraju, oni se skupljaju, a ne šire. Automobilske gume takođe imaju tačku pucanja. Zamislite običan balon: ako u njega uduvate mnogo vazduha, on će na kraju da pukne. Ista stvar može da se desi i sa gumama kada su veoma vruće.

Dok se vozite putem, gume su u kontaktu sa asflatom i to stvara popriličnu količinu trenja. Trenje pak stvara toplotu koja čini vaše gume još toplijim tokom ljeta.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju

 

Tokom ljeta, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari kako ne bi došlo do pucanja guma. Najočigledniji znak da se gume pregrijavaju je ako su vruće na dodir. Ne vozite dok vam se gume ne ohlade.

Manometar će vam pokazati da li su vaše gume previše napumpane zbog vrućine. Takođe, uvjerite se da su gume pravilno napumpane.

Zamijenite istrošene gume. Ako su vaše gume već istrošene, sklonije su pucanju. Razmislite o kupovini ljetnjih guma koje su dizajnirane da budu pogodnije za visoke temperature.

Osim toga, obratite pažnju na ograničenja brzine. Što sporije idete, manje će biti trenja. Manje trenja znači i manje toplote.

Takođe obratite pažnju na težinu tereta. Što je vaše vozilo teže, veća je vjerovatnoća da će doći do pucanja gume na ljetnjim vrućinama.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.