Srpski IT sektor u izvještaju Svjetskog investicionog foruma biznis anđela (WBAF) svrstan među “top 3” u svijetu

 

Taj izveštaj predstavljen je na globalnoj onlajn konferenciji WBAF-a, a u njemu je, takođe, navedeno da srpski IT sektor bilježi rast od 26,2 odsto godišnje, dok ukupan izvoz iznosi 1, 1 milijardu evra na godišnjem nivou.

Startap tržište u Srbiji je procjenjeno na 502 miliona dolara. U startapove koji su u ranoj fazi razvoja je investirano 50 miliona dolara. Srbija je na petom mjestu u svijetu u oblasti blokčejn programiranja. Sve bolje rezultate ostvaruje i u gejming industriji.

Zbog toga je srpski IT sektor u izvještaju Svjetskog investicionog foruma biznis anđela (WBAF) svrstan među “top 3” u svijetu.

U izvještaju se navodi i da je Srbija uložila oko 100 miliona evra u inovacije. Fond za inovacionu djelatnost i Fond za nauku u toku pandemije korona virusa imali su niz poziva za podršku istraživačima i inovatorima koji imaju rješenja za COVID 19.

Ocjenjeno je i da je proces digitalizacije veoma prisutan u Srbiji i ujedno prepoznat kao “alat” neophodan za dalje unapređenje i inoviranje poslovanja.

“Po svemu sudeći, Srbija se nalazi na dobrom putu kada je inoviranje poslovanja u pitanju. Pandemija nije značajno usporila razvoj i međunarodnu saradnju Srbije, jer su uloženi veliki napori da se održi kontinuitet u privrednom razvoju”, navedeno je u izvještaju, a saopšteno iz predstavništva WBAF-a u Srbiji.

Pohvaljeno je i uvođenje u školski program predmeta kao što je programiranje, uz objašnjenje da taj potez stvara generaciju ljudi koji će lakše moći da se spreme za poslove budućnosti.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati dobijeni istraživanjima privrednika različitih industrijskih grana iz 81 jedne zemlje sveta.

 

Pad globalnog GDP-a za 5,2 odsto

 

WBAF, pridruženi član Samita G20 (GFPI) uputio je, na osnovu istraživanja, i preporuke donosiocima odluka na hitne potrebe startapova.

Istaknuto je i da svaki izvještaj koji je predstavljen – od Svjetske banke, MMF-a, OECD-a, VEF-a i NASDAK-a – predviđa dalekosežne negativne efekte zbog krize izazvane virusom korona.

Podsjetili su da posljednji MMF-ov globalni izvještaj o finansijskoj stabilnosti predviđa visoku nestabilnost tržišta. Zatim pad cijena rizične aktive, preokret portfelja i pogoršanje likvidnosti tržišta. Svjetska banka predviđa pad globalnog GDP-a za 5,2 odsto ove godine. Izveštaj OECD-a ukazuje na masovno otpuštanje radnika.

Ključni pokazatelji WBAF-ovog istraživanja su da će 52,22 odsto dobijenih sredstava od strane investitora trajati narednih tri do šest mjeseci bez ijednog dodatnog prihoda. U istraživanju 41,1 odsto ispitanika izjavilo je da je potreba za njihovom robom i uslugama opala više od 50 odsto.

Zatim, 63,1 odsto startapova planira da promjeni biznis model u post-pandemijskom periodu, dok 36,1 odsto planira da promjeni biznis model tokom ovog poslovnog ciklusa.

Da će uticaj pandemije na poslovanje trajati najmanje šest mjeseci do godinu dana vjeruje 46,5 odsto ispitanika, dok 11,3 odsto vjeruje da će trajati duže od dve godine.

U istraživanju WBAF-a 39,90 odsto ispitanika izjavilo je da imaju pad u valuaciji svojih biznisa, ali je 21,67 odsto ukazalo na povećanje.

 

Pametan novac nakon COVID 19

 

Prema riječima predsjednika WBAF-a, Bajbarsa Altuntasa, pametni preduzetnici biće pobjednici u post kovid periodu. To znači da će preduzetnici koji brzo budu reagovali na promjene potreba i ponašanje potrošača imati više uspjeha.

Ključna je, ističe on, promjena biznis modela, kako za male, tako i za velike privrednike i naglašava da bi digitalna transformacija trebala da donese pozitivne rezultate. Primjećeno je i da je tradicionali novac na „dobrom putu“ da postane pametan novac nakon COVID 19.

WBAF je međunarodna organizacija čiji su članovi neke od najboljih svjetskih kompanija. Pored njih tu su i berze, privredne komore, tehnoparkovi, kancelarije za transfer tehnologije, agencije za MSP, inovacijski centri, banke, agencije za regionalni razvoj, centri za inkubaciju, ubrzavajući centri, platforme za finansiranje mase i mreže „poslovnih anđela“. Svaki od njih ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti svoje industrije, kao i budućnosti odgovarajućeg tržišta ulaganja.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.