Western Digital je odmah kontaktirao WD korisnike koji su pogođeni ovim incidentom kako bi mogli da preduzmu mjere da zaštite svoje privatne podatke

 

Western Digital je 26. marta otkrio incident u sistemu mrežne bezbjednosti svojih servera, usljed čega su hakeri provalili u zaštićene sisteme i kompromitovali podatke korisnika i kompanije. Kompanija je zbog toga izdala saopštenje korisnicima kako bi što pre preduzeli mjere da što bolje zaštite svoje osjetljive podatke.

Prema Western Digital-u, nepoznata treća strana pristupila je bazi podataka Western Digital-a koja sadrži informacije o klijentima, uključujući njihova imena, adrese i brojeve telefona, kao i informacije o naplati kao što su podaci o kreditnoj kartici, iako su brojevi bili šifrovani. Western Digital je odmah kontaktirao WD korisnike koji su pogođeni ovim incidentom kako bi mogli da preduzmu mjere da zaštite svoje privatne podatke.

Nekoliko dana nakon incidenta, Western Digital je ugasio određene servise iz javnog pristupa Internetu, uključujući onlajn veb prodavnicu. Mnoge usluge su od tada vraćene, ali onlajn prodavnica je i dalje zatvorena i ne može se koristiti za obradu porudžbina.

 

Onlajn usluge na udaru

 

Western Digital kaže da su njegove fabrike radile danonoćno kako bi pomogle u isporuci proizvoda, što znači da su onlajn usluge bile pogođene samo ovim hakom. To znači da se nove porudžbine ne mogu obraditi u ovom trenutku, ali postojeće porudžbine i dalje mogu da se obrađuju i isporučuju.

Što se tiče izveštaja o mogućnosti lažnog korišćenja tehnologije digitalnog potpisivanja koja se navodno pripisuje Western Digital-u u potrošačkim proizvodima, iz kompanije tvrde da imaju kontrolu nad svojom infrastrukturom digitalnih sertifikata. U slučaju da bude potrebe da se preduzmu mjere predostrožnosti da se zaštite kupci, iz kompanije kažu da u opremljeni da po potrebi opozovu sertifikate.

„Željeli bismo da podsjetimo potrošače da uvijek budu oprezni kada preuzimaju aplikacije sa nepouzdanih izvora na Internetu“, poruka je kompanije.

Western Digital je u petak saopštio da je obnovio usluge My Cloud i da očekuje da će pristup korisnika njegovoj online prodavnici biti normalizovan od 15. maja, više od mjesec dana nakon što je proizvođač čipova za skladištenje podataka otkrio kršenje bezbjednosti.

(westerndigital.com)