YouTube Music za Android je predstavio novu funkciju koja korisnicima omogućava da traže pjesme samo pjevajući ili svirajući instrument

 

Nova AI funkcija je stigla do Android aplikacije YouTube Music, otvarajući nove načine za identifikaciju pjesama koje se puštaju na radiju, u kafiću ili tržnom centru.

Ova funkcija je već bila prisutna u drugim Google aplikacijama kao što su Search i YouTube, pa čak i Pixel pametni telefonima, omogućavajući korisnicima da pretražuju pjesme i pronađu ih pomoću mašinskog učenja (ML) i vještačke inteligencije (AI).

 

 AI funkcija „Hum to Search“

 

Funkcija „Hum to Search“ uočena je u aplikaciji YouTube Music za Android verziju 7.02. Prisutna je u aplikaciji kao ikona novog talasnog oblika u gornjem desnom uglu ekrana, pored ikone mikrofona.

Dodirom na ikonu otvara se nova stranica na kojoj piše: „Play sing, or hum a song“ ( „Pusti, pjevaj ili pjevuši pjesmu“). Nakon uspješnog završetka upita za pretraživanje, prikazuje detalje kao što su pjesma, izvođač, godina, album i umjetničko djelo. Ispod njih dobijate opcije za „Pusti“ ili „Sačuvaj“ pjesmu.

Prema izvještaju 9to5Google, koristi vještačku inteligenciju „da uskladi zvuk s originalnim snimkom“. Budući da je to Google funkcija, navodno radi slično kao i „Hum to Search“ u aplikaciji Google Search. Ova funkcija, predstavljena 2020. godine, omogućava korisnicima da pjevuše pjesme kako bi ih tražili na preko 20 jezika na Android i iOS uređajima.

Google kaže da ne zahtijeva savršenu visinu zvuka jer je melodija pjesme njen “jedinstveni identitet” i pretvara je u niz baziran na brojevima kako bi ga identifikovao i pronašao podudaranja.

Izvještaj dalje sugeriše da je Google počeo da testira ovu funkciju na YouTube Music-u u martu 2024. godine, ali do sada nije stigla do javnosti. Pokušali smo pristupiti ovoj funkciji i radi kako je reklamirano.

Ako niste primili isti na svom uređaju, može proći nekoliko dana dok ne postane široko dostupan jer tehnološki gigant postepeno uvodi svoju funkciju.