Pandemija virusa korona gotovo je sahranila brojne industrijske grane, ali nekima je donijela i procvat. Izgradnja skloništa i bunkera je jedna od njih.

 

Tržište podzemnih skloništa i izgradnja bunkera prolazi kroz period neviđenog rasta zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Klajd Skot, osnivač teksaške kompanije „Rajzing S“ kaže da je ovih dana primio značajan broj narudžbi svojih proizvoda. Dodaje da sve više i više ljudi postavlja pitanja o njegovim proizvodima. Porast interesovanja za bunkere i podzemna skloništa ocjenjuje riječima – „bez presedana“.

„Rajzing S“ ima raznovrsnu ponudu. Najjeftiniji, jednosobni čelični mini bunker sa jednim krevetom na sprat, kuhinjskim pultom i šporetom i toaletom košta 39.000 dolara. Najluksuznija je verzija skloništa sa teretanom, saunom, bazenom, kuglanom, strelištem i garažom. Košta samo 8,3 miliona dolara.

Klajd Skot je izgradio atomska skloništa za Kanje Vesta i Kim Kardašijan, i prethodno je imao rast poslovanja zbog političkih razloga.

U intervjuu iz 2108. godine rekao je da mu je potražnja skočila pet do sedam puta posle pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima. Ovo je prvi put da mu je poslovanje podstaknuto zdravstvenom krizom.

Skot je ubijeđen da bunkeri mogu biti efikasna zaštita od koronavirusa jer dok boravite u njima nemoguće je ostvariti komunikaciju sa „vanjskim svijetom“. Ipak, upozorava da ne bi trebalo zanemariti ni savjete zdravstvenih radnika – socijalno distanciranje, često pranje ruku i ne dodirivanje lica.

Ron Habard, vlasnik teksaške kompanije „Atlas survajvl šelter“ takođe primjećuje da je porastao broj porudžbina sa izbijanjem pandemije koronavirusa.

Habard, čija je kompanija jedna od najvećih u Sjedinjenim Državama, ubijeđen je da je „virus samo pomogao ljudima da donesu odluku“ da kupe sklonište.

Dejvid Dejvis, direktor marketinga „Ju-es sejf rum“ iz Sjeverne Karoline kaže da Amerikanci sve više brinu za svoju bezbjednost. Bilo da je ona ugrožena prirodnim katastrofama ili nuklearnom ili biološkom prijetnjom, „neophodna je mjera predostrožnosti“ za svaku porodicu.

SAD su treća naviše pogođena država epidemijom koronavirusa na svijetu, posle Kine i Italije, sa oko 69.000 oboljelih i 1.050 umrlih, prema podacima Džon Hopkins univerziteta.

(IT mixer/ Sputnik news)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.