Apple je produžio vijek trajanja baterije iPhone 15 po podacima koja pruža kompanija

 

Apple je saopštio da njeni iPhone 15 modeli mogu da zadrže 80 posto svog izvornog kapaciteta punjenja nakon 1.000 ciklusa – dvostruko više od prethodne procjene kompanije – bez ikakvih novih ažuriranja hardvera ili softvera.

Promjena će stići na vrijeme za nadolazećeg propisa EU koji će da dodije energetski razred za dugovječnost baterije telefona.

Od juna 2025. godine, proizvođačima pametnih telefona i tableta koji posluju u EU biće dodijeljena ocjena (A do G) koja označava njihovu energetsku efikasnost, dugovječnost baterije, zaštitu od prašine i vode i otpornost na slučajne padove. Dio ove klase za dugovječnost baterije zahtijeva najmanje 800 ciklusa punjenja uz zadržavanje najmanje 80 posto njihovog originalnog kapaciteta, što pomaže u objašnjenju zašto je Apple počeo ponovo da testira dugoročno zdravlje svojih uređaja.

Tamo gde je sada brojka „1.000“, ranije je pisalo „500“. Apple kaže da je sproveo testove u kojima su baterije telefona bile potpuno napunjene i ispražnjene 1.000 puta „pod specifičnim okolnostima koje predstavljaju uobičajene slučajeve upotrebe“, i da je zato ažuriran procenjeni životni vijek.

Za starije iPhone (prije 2023. godine) originalna procjena zadržavanja 80 posto kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja i dalje stoji – barem za sada. Trenutno, Apple sprovodi ovakva testiranja i za iPhone 14, kako bi se vidjelo da li opis treba da se promeni i za tu seriju.

Dokument podrške koji je objavio Apple čini da najnoviji telefoni izgledaju posebno privlačno, i na taj način bi moglo da podstakne neke od onih koji žele da zamjene trenutne uređaje.

Za idealnu dugotrajnost baterije, Apple preporučuje da telefon držite na temperaturama između 16 i 22 stepena elzijusa kada je to moguće. Trebalo bi da izbjegnete punjenje ili ostavljanje telefona u vrućim okruženjima (35 stepeni ili toplijim) i duže izlaganje suncu. Za starije iPhone je najbolje da ih ostavite napola napunjene.

(IT mixer)