Apple je službeno otvorio prednarudžbe za svoj revolucionarni prostorni računarski uređaj, Vision Pro headset, koje bi trebalo da budu objavljene 2. februara. Pored najave prednarudžbi, Apple je otkrio detalje o cijenama, s verzijom od 256 GB po cijeni od 3.499 dolara, a sa 512 GB po cijeni od 3.699 dolara, a 1TB za 3.899 dolara. Korisnici imaju mogućnost kupovine na mjesečne rate putem Apple Card usluge na godinu dana.

Za dodatnu zaštitu, AppleCare+ za Vision Pro dostupan je po cijeni od 499 USD, nudeći neograničene popravke za slučajna oštećenja, „Uslugu ekspresne zamjene“ i prioritetni pristup Apple stručnjacima 24/7. Prije naručivanja u pretprodaji, korisnici moraju izmjeriti svjetlosni pečat i traku za glavu koristeći iPhone ili iPad s Face ID-om. Osim toga, kupci se mogu odlučiti za Zeiss optičke umetke, po cijeni od 99 USD za Readers umetke i 149 USD za umetke na recept.

Kako bi pomogao korisnicima da se upoznaju sa ovim inovativnim proizvodom, Apple je objavio sveobuhvatan 10-minutni video s „vodičem“ koji prikazuje karakteristike Vision Pro-a.

Paket uključuje headset, traku s dvostrukom petljom, poklopac, bateriju, lagani jastučić za brtvljenje, krpu za poliranje, USB-C kabel za punjenje i iznenađujuće, pravi punjač. Ovo postavlja pitanja o Appleovim politikama punjača za druge proizvode.

Ispod haube, Vision Pro pokreće M2 čip sa 8-jezgarnim CPU-om (4 jezgra performansi i 4 efikasna jezgra), 10-jezgarnim GPU-om, 16-jezgarnim Neural Engine-om i 16 GB objedinjene memorije. R1 čip osigurava nisku latenciju fotona na foton od 12 ms uz memorijski propusni opseg od 256 GB/s.

Apple vision pro headset

Specifikacije ekrana uključuju podršku za stope osvježavanja od 90Hz, 96Hz i 100Hz, uz 24fps i 30fps video reprodukciju. Mikro OLED paneli pokrivaju 92% DCI-P3 prostora boja, mogu se pohvaliti 7,5 mikrona nagiba piksela i 23 miliona ukupnih piksela. AirPlay funkcionalnost omogućava korisnicima da preslikaju svoj Vision Pro pogled na bilo koji uređaj koji podržava AirPlay.

Opremljen s dvije glavne kamere visoke rezolucije, šest kamera za praćenje prema svijetu, četiri kamere za praćenje očiju, LiDAR skenerom, četiri inercijalne mjerne jedinice, senzorom treperenja i senzorom ambijentalnog svjetla, Vision Pro također ima biometriju zasnovanu na šarenici , šest mikrofona, prostorni audio, Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.3.

Trajanje baterije je procijenjeno na 2 sata opšte upotrebe i 2,5 sata gledanja videa, uz mogućnost korišćenja hedseta tokom punjenja. Težina Vision Pro-a varira između 600 i 650 g, uzimajući u obzir različite konfiguracije zaptivke i trake za glavu, dok je odvojena baterija teška 353 g.

(IT mixer)