U vremenima ekonomske neizvjesnosti, sve veći broj tehnoloških kompanija otpušta osoblje i smanjuje troškove. Međutim, neke firme nastavljaju sa inovacijama, a mnoge od njih sada imaju umjetnu inteligenciju (AI) na vrhu liste svojih prioriteta. Apple je jedna od kompanija koje žele svoje poslovanje u budućnosti povećati povećanjem broja pozicija povezanih s mašinskim učenjem i AI.

Prema Pocket-lint-u, Apple je otvorio 176 novih pozicija vezanih za umjetnu inteligenciju. Konkretno, kompanija ima 46 otvorenih pozicija posvećenih macOS-u, 52 za iOS i 68 za Siri – pionirskog virtuelnog asistenta kojim upravlja AI. Ostale pozicije zahtijevaju od pojedinaca da rade s više od jednog proizvoda.

Apple javno naglašava svoj fokus na AI često pozivajući se na to u svom najnovijem pozivu o zaradi. Portparol kompanije je istakao da oni pristupaju tehnologiji na smišljen i promišljen način. Nadalje, povjerljivi izvori sugerišu da je Apple implementirao stroge propise kako bi spriječio AI chatbotove da otkrivaju osjetljive informacije.

Apple je najavio specijalni događaj 5. juna gdje će biti predstavljena nova AR/VR rješenja gdje bi se moglo spomenuti i ponešto o napretku AI sektora za vještačku inteligenciju.

(IT mixer)