Stack Overflow, jedan od najpopularnijih online foruma za pomoć u kompjuterskom programiranju, planira uvesti naknade za velike programere vještačke inteligencije (AI) za pristup podacima unutar svoje platforme. Ovaj potez dolazi kao dio veće generativne AI strategije kompanije, a otkrio ga je izvršni direktor Prashanth Chandrasekar, iako to ranije nije bilo objavljeno. Sa više od 20 miliona registrovanih korisnika, Stack Overflow nudi oko 50 miliona pitanja i odgovora za različite programerske upite.

Sa novim dodatkom platformi Stack Overflow, Chandrasekar vidi da će to biti od koristi za budućnost AI aplikacija. Prema njegovim rečima, da bi chat-botovi bili efikasni, neophodno je „obučiti ih za nešto što napreduje znanjem. Potrebno im je novo znanje da bi se stvorilo.“ Štaviše, dodatni prihodi ostvareni kroz ovaj korak će također garantovati nastavak najkvalitetnijih informacija iz Stack Overflowa, prenosi Wired.

 

Stack Overflow se odlučio na ovaj korak nakon odluke Reddita da uradi isto

 

Štaviše, Chandrasekar je također izrazio svoju podršku Redditu, jer i oni uvode sličan korak nakon što su ga objavili prošlog mjeseca. Obe stranice planiraju ponuditi besplatne usluge nekim ljudima i kompanijama dok naplaćuju one koji žele da grade komercijalne modele. Kako bi spriječio kršenje uslova usluge Stack Overflow, uz Creative Commons Policy, on naglašava važnost pravilnog licenciranja. Na taj način vjeruje da će unapređenje LLM-a biti brže i to uz visok stepen kvaliteta.

Za Stack Overflow, naplata pristupa određenom sadržaju je poznata priča. Web stranica već nudi korisnicima Premium pretplatu. Kroz to im se stavlja na raspolaganje niz istraživačkih alata i zaštićenih podataka. „Pretplatom na uslugu, pojedinci mogu dobiti pristup vlasničkim skupovima podataka za istraživanje tržišta koji nisu dostupni na mreži“, spominje Chandrasekar. On također dodaje da pretplata pomaže u razvoju kvalitetnijih modela iz istraživanja i analiza koje su dostupne.

Kroz pretplatu, Stack Overflow također namjerava prikazati popularna pitanja o različitim temama programiranja. Zavirivanje u određena pitanja moglo bi dati pojedincu konačno rješenje za složeniji upit. Osim toga, korisnici se također mogu odlučiti za smjernice iskusnih programera koji su već pronašli rješenja za takva pitanja u prošlosti.

Sve u svemu, odluka Stack Overflow-a da uvede naknade za velike AI programere će vjerovatno utrostručiti prednost platforme. Ne samo da će pomoći u efikasnom smanjenju kršenja Uslova korištenja i politika Creative Commons, već će pomoći i u poboljšanju i monetizaciji AI tehnologije, kao i zaštiti platforme za svjetliju budućnost.

(IT mixer)