NASA je uočila džinovski asteroid „ubica gradova“ u svemiru koji trenutno leti prema Zemlji

 

Asteroid veličine stadiona nazvan 2008 OS7, koji ima prečnik 271 metar i naziva se „ubica gradova“ proleteće danas kraj Zemlje nešto poslije 18 sati.

Ovaj potencijalno opasni asteroid najbliži će biti kada bude 2.850.000 kilometara od naše planete. Za referencu, Mjesec je udaljen oko 385 000 km od Zemlje, tako da će ovaj asteroid biti sedam puta udaljeniji od Mjeseca. Prema NASA-i očekuje se da će brza svemirska stijena juriti brzinom od oko 66 000 km na čas i biti široka otprilike 272 metara ili otprilike veličine cijelog američkog fudbalskog stadiona.

Zbog svoje veličine, asteroid se smatra potencijalno opasnim, iako predviđanja Laboratorije za mlazni pogon (JPL) NASA pokazuju da neće prići dovoljno blizu Zemlji da je ugrozi. Ipak, kada bi pogodio našu planetu, mogao bi da uništi veliki grad poput Njujorka, zbog čega se i kategoriše kao „ubica gradova“, dok se oni veći nazivaju „ubice planete“.

Ovaj asteroid će biti premali i daleko da bi se mogao vidjeti bez teleskopa. U stvari, biće oko 10.000 puta slabije od najslabijih zvijezda vidljivih golim okom.

Ali ako želite da gledate asteroid dok prolazi, imate sreće jer će se snimati događaj uživo.

Prenos uživo možete da pratite preko videa ispod:

NASA je identifikovala oko 25.000 potencijalno opasnih asteroida, a samo jedan od opasnih pogađa Zemlju na oko 20.000 godina.

Kraj Zemlje prolijeću još dva opasna asteroida. Jedan je veličine kuće – 2024BY, sa prečnikom od 19 metara, dok je drugi – 2003BM4, koji je veličine aviona i ima prečnik od 37 metara. Osim „ubice planeta“ danas će nam se približiti i asteroidi 2024BP1 i 2024BJZ. Oba su, kako navodi NASA, veličine aviona, ali prvi ima prečnik od 40, a drugi od 22 metra.

(IT mixer)