Prve isporuke EV sportskog automobila Callum Skye očekuju se u ljeto 2026. godine

 

Callum Skye EV je javno predstavljen kao prvi proizvodni model po narudžbi koji je kreirala britanska dizajnerska i inženjerska firma bivšeg šefa dizajna Jaguara Ijana Kaluma, a njegovi kreatori ga reklamiraju kao “Tarmac rally automobil”.

Zajedno sa dva elektromotora – po jedan na svakoj osovini – i baterijom od 42 kWh koja daje traženi domet od 170 milja, Skye je 2+2 sportski automobil sa 247 KS i vremenom od 0-100 km za manje od četiri sekunde.

Njegove prve isporuke očekuju se u ljeto 2026. godine. Godišnje će se proizvoditi između 50 i 250 jedinica, po cijeni između 80.000 i 110.000 funti, što će porediti off-road električni automobil sa slično koncipiranim Ariel Nomadom, koji će ući u svoju drugu generaciju kasnije ove godine.

carVertical banner - sponsored

Govoreći na javnom debiju automobila na Savile Row Concoursu u Londonu, Ijan Kalum je rekao za Autocar: “Ovo nije samo lijep ulični automobil. Imaće stvarne terenske sposobnosti. Do sada smo radili na tome dvije godine, a sada smo spremni za početak razvoja prototipova. Dakle, sada je pravo vrijeme da to svijet vidi, a mi ćemo biti u proizvodnji za dvije godine.”

Skye će biti dostupan u dva oblika: jedan više prilagođen terenskim sposobnostima, drugi za dinamiku na putu. Terenski automobil im će veću visinu vožnje i do 100 mm hoda vješanja – kao i smanjenu unutrašnjost sa manje fokusa na luksuz nego on-road izdanje.

 

Oblik baziran na „akcentnoj petlji“

 

Kupci mogu izabrati bilo koji automobil sa brzim punjačem, koji, tvrdi Kalum, može da napuni bateriju za manje od 10 minuta.

Callum Skye
Callum Skye

Smjeli oblik Skye-a, za koji kompanija kaže da ga „pokreću njegove mogućnosti“, baziran je na snažnoj „akcentnoj petlji“ koja okružuje otvore na vratima, sa horizontalnom strukturom karoserije koja prolazi kroz cijeli automobil i obezbjeđuje pričvršćivanje za dva velika vrata, koji su zastakljeni ispod linije struka kao i iznad njega.

Sa dužinom od 4047 mm i širinom od 1900 mm, Skye je sličnog kompaktnog otiska kao Renault Clio i Dacia Sandero.

Njegova šasija je čvrsti čelični svemirski okvir sa dosta razmaka od tla i hoda za potpuno nezavisno ogibljenje po narudžbi, i podržava laganu kompozitnu karoseriju ukupne težine od 1150 kg – što ovaj čini jednim od najlakših EV na tržištu.

Većina komponenti šasije je razvijena u kući, ali baterije i električni motori su nabavljeni od neimenovanog dobavljača.

Direktor inženjeringa, Adam Donfrančesko, rekao je: „Motore ćemo uzeti sa mjesta koja nam se sviđaju i uključiti ih sa puno elektronike pogonskog sklopa koja je stvorena za nas, uključujući razboje za ožičenje. Sve ozbiljnije ćemo dobiti od naše pouzdane mreže snabdijevanja.”

(Autocar)