Najnovija beta zakrpa za Windows 11 omogućava da napravite 7-Zip i TAR arhive bez potrebe za vanjskim softverom

 

Microsoft je u najnoviju verziju Windows 11 Insider Preview Build dodao mogućnost kreiranja 7-Zip i TAR arhiva. Takođe je moguće komprimovati pojedinačne datoteke pomoću gzip, bzip2 ili koristiti individualna podešavanja kompresije za svaku datoteku u TAR arhivi.

Windovs 11 je mogao da otvori Z-Zip, RAR i TAR formate od sredine prošle godine, što je bio početak kraja za alate poput WinRAR, bez kojih se ovi arhivski formati ranije ne bi mogli otvoriti.

Da, Windows je uvek nudio kompresiju ZIP datoteke. Ali 7-Zip format je efikasniji od standardnog ZIP-a, a TAR, što je skraćenica za „Tape Archive,“ je bio izbor za Unix okruženja u posljednjih 40 godina. Opcija za kreiranje ovih arhiva u operativnom sistemu Windows 11 biće korisna za profesionalce i hobiste koji treba da prenose velike kolekcije datoteka između računara.

U stvari, potpuno je nevjerovatno da je za ovo trebalo toliko vremena. Tačnije, Windows 11, predstavljen 5. oktobra 2021. godine, imao je alatku za rad sa zip formatom, uvedenu još 1989. godine, ali kada su u pitanju rar datoteke, takođe predstavljene 1993. godine – ništa!

Međutim, 7z iz 1999. godine imao je podršku preko WinZip-a, iako lošu, pa se malo ljudi okrenulo tom metodu. Očigledno 30 godina i 12 različitih verzija operativnog sistema Windows nije bilo dovoljno vremena da se ponudi nešto tako komplikovano.

 

Emoji 15.1

 

I novi emodžiji su konačno tu. Ažuriranje takođe donosi podršku za „Emoji 15.1“, koji sadrži nove emodži sličice kao što su klimanje glavama, mitska bića i svakodnevni predmeti.

Ostale promjene za Emoji 15.1 uključuju Unicode-ovu odluku da vrati porodične kombinacije na oblike nalik simbolima. Windows je odlučio da ostane sa postojećim stilom koji koristi ljude u porodičnim kombinacijama.

Još jedna nova mogućnost je odabir smjera za određene emodžije, uključujući hodanje, klečanje i trčanje. Sada se možete prebacivati ​​između originalne orijentacije okrenute lijevo i nove opcije okrenute udesno.