Politika cijena na električnim punjačima ugrožava željenu transformaciju tržišta i prelazak na električne automobile

 

Njemačko tržište je jedno od onih koje diktira tempo za prelazak na električne automobile. Ali za sada situacija nije dobra. Državne subvencije za kupovinu vozila su ukinute, pa se čak očekuje i pad prodaje 2024. godine. Ali to nije jedini razlog da potencijalni kupci preispitaju svoju odluku.

Visoke cijene struje takođe igraju ulogu, smatraju stručnjaci. Kako je stručnjak za transport Volf-Peter Šil iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIV) objasnio za Augsburger Algemajne, postoji sumnja da su neki snabdjevači električnom energijom iskoristili krizu cijena električne energije iz 2022. da bi trajno podigli cijene.

Politika cijena na električnim punjačima ugrožava željenu transformaciju tržišta i prelazak na električne automobile. Visoki troškovi i zbunjujuće tarife sigurno ne pomažu elektromobilnosti, rekao je Šil.

carVertical banner - sponsored

Ali cijena struje, naravno, nije jedina stvar koja trenutno odvraća potencijalne kupce od električnih automobila. Problem predstavljaju i visoke cijene samih automobila, visoki troškovi popravke električnih automobila i, pre svega, veliki gubitak vrijednosti polovnih električnih automobila.

Ono što je sigurno jeste da će električni automobili biti prisutni i narednih godina. To je trend iza velikih kampanja da se proda što više električnih vozila, sa porukom o spasavanju Zemlje. Samo spasavanje životne sredine električnim automobilima prilično je upitno, s obzirom na to da su istraživanja pokazala da električna vozila nose velike troškove i zagađenje tokom eksploatacije ruda, transporta, proizvodnje i odlaganja istrošenih baterija, kao i velika zagađenja vezana za samu proizvodnju električne energije.

Kako sada stvari stoje, struja nije ekološki dobro rješenje i neće biti u narednim decenijama, dok se ne riješi problem baterija koje sada koristimo. Dok ne pronađemo efikasnije, čistije baterije, nema smisla govoriti o ekološkom rješenju korišćenjem ovih tipova vozila.

Na opstanak električnih vozila, bez obzira na rast cijena, uticaće i to što nema alternative za napajanje.

Na primjer, možete prilagoditi automobil na benzin da radi na gas, što je jeftinije. Električni automobil nema alternativu, potrebna mu je struja i baterija. Osoba koja je kupila električni automobil i za njega potrošila 20-50 hiljada evra, prinuđena je da ostane na električnom sistemu, jer nema alternative.

(IT mixer)