Nekim roditeljima pametni sat se čini kao savršena alternativa za pametni telefon kada je u pitanju nadzor djeteta, naročito kada uđe u tinejdžerske godine i krene u srednju školu.

Dijete može da šalje i prima pozive od grupe kontakata koje odaberu roditelji, da šalje i prima govornu poštu, a ima i mogućnost da pritisne SOS tipku koja alarmira roditelje u hitnim slučajevima.

Zahvaljujuci GPS trackeru, roditelji mogu pratiti djetetovu lokaciju na svom pametnom telefonu te imati uvid u to s kim njihovo dijete razgovara putem pametnog sata.

Medijski stručnjaci, međutim, upozoravaju da pretjerani nadzor, poput korišćenja funkcije pametnog nadzora glasa kojeg roditeljima omogućuje da zahvaljujući ambijentalnom zvuku jasno čuju zvukove iz okoline.

“To narušava djetetovu slobodu i privatnost”, mišljenja je Kristin Langer, medijski trener koja djeluje uz podršku savezne vlade i javne radio-televizije u procesu savjetovanja roditelja i nastavnika kada je riječ o djeci koja koriste digitalne medije.

Ona kaže da su joj neki nastavnici govorili kako dio roditelja ide toliko daleko da ‘prisluškuje’ svojeg tinejdžera dok je na nastavi.

“Nije zakonito to što čine u prostorima koji ne spadaju u javne prostore, a to su i škole”, ističe Langer dodajući da je početak pohađanja nastave u osnovnim školama prvi korak prema nezavisnosti djeteta, a idući je korak nastavak školovanja u srednjoj školi.

Pročitajte još: Uz ovaj pametni sat zaboravićete da on uopšte ima bateriju

“Djeca koja znaju da ih roditelji prisluškuju putem pametnog sata, da čitaju njihove chatove ili ih po povratku kući pitaju: ‘A s kim si brbljao na uglu 15 minuta?’, takvo ponašanje smatraju izigranim povjerenjem, upozorila je.

Roditeljima preporučuje da postavke pametnog sata prilagode u saradnji s djetetom te da u dogovoru s njim odluče o tome koje ce mogućnosti da koriste.

“Ako vaše dijete odgovorno koristi internet, tada ce jednako odgovorno da koristi pametni telefon, a i pametni sat”, zaključuje ona.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.