Južnokorejska kompanija Samsung elektroniks prekinula je proizvodnju mobilnih telefona u Kini, saopšteno je danas iz te kompanije.

Samsung se na takav potez odlučio zbog negativnih posljedica koje je pretrpio uslijed jačanja konkurencije na tom najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, prenosi agencija Rojters.

Gašenje posljednje Samsungove fabrike telefona u Kini dolazi nakon što je kompanija u junu obustavila proizvodnju u svom pogonu u kineskom gradu Huejdžou, kao i u još jednoj fabrici krajem prošle godine.

U 2017. godini tvornica Huejdžou napravila je 64 miliona telefona, što je značajan dio Samsungove globalne proizvodnje od 394 miliona. Ova fabrika je u 2011. napravila 70 miliona telefona dok je ona u Tianjinu proizvela 56 miliona (pogon u Tianjinu zatvoren je krajem prošle godine).

Proizvodna oprema iz tvornice biće preseljena u druge objekte širom svijeta. Kompanija širi svoje proizvodne kapacitete u zemljama poput Indije i Vijetnama zbog nižih troškova proizvodnje tamo.

Samsungov udio na kineskom tržištu smanjio se na 1,0 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu sa oko 15 procenata, koliko je iznosio sredinom 2013. godine, pošto je izgubio trku sa domaćim brendovima poput Huawei tehnolodžiza i Xiaomi korporacije, prema podacima istraživačke kompanije „Kaunterpoint“.

Samsungova kineska prodaja možda će se ubuduće sastojati od ODM uređaja – Galaxy A6s bio je prvi ODM telefon, a pratili su ga Galaxy A10s. ODM znači da telefone proizvode ne-Samsungove tvornice pod licencom. Na primjer, A10 proizvela je Jianxing Yongrui Electron Technology. Prethodno je Samsung objavio da planira isporučiti 40 miliona ODM telefona.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.