Većina radnika, naravno, pozdravila je slobodni petak, a iako su radili dan manje, produktivnost je bila puno veća te su ostvarene i značajne uštede.

 

Microsoft Japan je proveo test kako bi saznao kako će se skraćena radna sedmica odraziti na njihove radnike, ali i na djelotvornost na radnom mjestu.

Japan je poznat po svojoj radnoj kulturi i velikoj posvećenosti poslu te se u nekim kompanijama sedmično radi i više od 80 sati, a dio njih čak nije ni ljubitelj godišnjih odmora.

S takvom radnom kulturom povezan je i izraz „karoshi“ koji se odnosi na iznenadnu smrt nastalu zbog izgaranja na radnom mjestu – najčešće je riječ o srčanim i moždanim udarima, a nekad i samoubistvima ljudi koji ne mogu izdržati stres i veliki pritisak na radnom mjestu.

Pročitajte još: Microsoft pobijedio Amazon u trci za Pentagonov ugovor vrijedan 10 milijardi dolara

Tokom prošlog avgusta iz Microsoft-a Japan proveli su eksperiment neradnog petka pa je oko 2300 radnika uživalo u produženim vikendima tokom cijelog mjeseca.

Jasno je kako je većina radnika bila oduševljena takvim načinom rada pa je više od 92 posto njih pohvalilo ideju četverodnevnog radne sedmice i produženog vikenda koji je uveliko pomogao u uspostavljanju zdravije ravnoteže između poslovnog i privatnog života, barem tokom tog mjeseca.

Iako bi pomislili da bi se manji broj radnih sati mogao negativno odraziti na djelotvornost, rezultat je upravo suprotan.

Nivo produktivnosti povećan je za čak 40 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Osim što su odmorniji i sretniji radnici bili djelotvorniji, povećana produktivnost ostvarena je i zahvaljujući kraćem trajanju sastanaka (maksimalno 30 minuta) te povećanom broju udaljenih konferencija.

Takođe, s obzirom na to da su kancelarije petkom bile zatvorene, kompanija je ostvarila uštedu na troškovima električne energije za 23,1 posto, dok je potrošnja papira za printanje smanjena za skoro 60 posto tokom tog razdoblja.

Zahvaljujući ostvarenom uspjehu i zadovoljstvu radnika, iz Microsoft-a Japan su odlučili pokrenuti sličan eksperiment i ove zime kako bi radnicima omogućili više slobodnog vremena i fleksibilno radno vrijeme.

(Mashable)