Putovanja u svemir mnogo koštaju pa Elon Musk želi da ide protiv narodne izreke: „Koliko para, toliko muzike“

 

U vremenu kada se tehnologija vrtoglavo razvija „dok trepnemo“, Elon Musk, osnivač SpaceX kompanije, želi da cijenu putovanja u svemir smanji sa 152 miliona dolara, koliko tvrdi da sada košta, na samo dva miliona.

Njegovi planovi za ovo spuštanje cijene uključuju Starship letjelicu u koju može stati oko 100 putnika, a koja bi mogla da se koristi nekoliko puta, prenosi portal Space.

On je, naravno, pojasnio svoju račun. Rekao je da bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milion za dodatne troškove leta. Ovako bi, smatra Elon Musk, putovanja u svemir koja organizuje SpaceX bila primamljiva i za agencija kao što je NASA.

Iako je ovo dobra zamisao, i čini se kao da tu postoji nešto što bi zaista moglo da se realizuje, ipak je potrebno napraviti još neke preduslove. Na primjer, da bi se ispunila Musk-ova želja da napravi i lansira 1.000 svemirskih brodova kako bi naselio Mars, neophodno je obezbjediti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi tamo boravili.

Ovo je, naravno, za sada samo još jedna od Musk-ovih ambicioznih izjava. Ekscentrični tehnološki mogul često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekada ostvare, nekada ne. Na koju će stranu novčić pasti ovoga puta, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.