Računari koji proizvode Bitkoin u novembru 2018. na godišnjoj razini trošili su oko 45,8 milijardi W/h električne energije. To odgovara godišnjoj proizvodnji od 22 do 22,9 milijuna tona CO2 – kao Jordan ili Las Vegas.

Digitalna valuta Bitkoin odgovorna je za proizvodnju više ugljen-dioksida (CO2) od cijelog Jordana na godišnjoj razini, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje njemačkih naučnika sa Tehničkog univerziteta u Minhenu.

Prema istraživanju, to odgovara godišnjoj proizvodnji od 22 do 22,9 milijuna tona CO2, što je negdje između zagađenja koje proizvode zemlje Jordan i Šri Lanka, ili poput više milionskog američkog grada Las Vegas.

Naučnik Christian Stoll koji je prisustvovao u istraživanju rekao je da bi rezultati trebali podstaknuti zakonodavce da razmotre regulaciju proizvodnje (farmanja) Bitkoina kako bi se pritom koristila uglavnom obnovljiva energija niskih razina CO2, prenio je The Associated Press.

Temelj za Bitkoin postavljen je prije 10 godina kada je anonimni kriptograf, pod pseudonimom „Satoshi Nakamoto”, objavio rad u kojem je izložio principe autonomnog digitalnog novca. Ideje koje je taj rad sadržavao bile su revolucionarne, uključujući nepostojanje kontrole središnjih banaka i nacionalnih granica.

Umjesto toga, mehanizam koji se zove Blockchain osiguravao bi sigurnost i povjerenje u sistem. Najjednostavnije rečeno, Blockchain je javno vidljiva poslovna knjiga transakcija, svaka spremljena jedna iza druge.

U slučaju da neko pokuša kompromitovati taj lanac, odmah postaje uočljiv, jer postoji mnogo kopija tih poslovnih knjiga. Time se npr. zaustavlja ponovno korištenje virtuelnog novca više od jednog puta.

Bitkoini su generisani – ili „rudareni” – računarima koji koriste složene matematičke procese. Postoji ograničena količina Bitcoina i što bliže „rudari” dolaze toj tački, proces „rudarenja” postaje teži.

Studija, objavljena u časopisu Joule, koristila je podatke proizvođača hardvera korištenih za izradu Bitcoin-a, objavljenih tokom javne inicijalne ponude, kako bi se procijenila količina energije koja se koristila tokom stvaranja Bitcoina.

(24sata via HINA)