Podaci o tome koje su internet stranice posjećivali građani SAD moći će da budu dostupne i za FBI, i to bez naloga

 

U toku nedavnog glasanja za jedan amandman Patriotskog zakona u SAD, Senat ove države pristao je da agencijama za sprovođenje zakona, među kojima je i FBI, omogući pristup podacima o „internet istoriji“, bez potrebe da prvo dobiju nalog.

Sljedeće nedelje bi trebalo da se „obnove“, odnosno ponovo izglasaju dijelovi Patriotskog zakona koji se odnose na nadzor stanovništva.

Neki senatori borili su se protiv ove odluke, ali je njihov predlog da se nadziranje ograniči odbijen jer nije bilo dovoljno glasova.

„Pristup nečijoj istoriji pregledanja internet-stranica je gotovo kao špijuniranje njihovih misli. Ovaj nivo nadzora apsolutno bi trebalo da se vrši uz nalog, rekao je jedan od glavnih boraca protiv nadzora, senator Ron Vajden.

U svakom slučaju, pošto je to odbijeno, izgleda da više nema nikavih prepreka da FBI i slične agencije imaju direktan pristup podacima internet korisnika u SAD.

(Ubergizmo / The Register)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.