U srijedu je Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala bezbjednosnu komunikaciju kojom upozorava javnost da se suzdrže od korištenja pametnih satova i pametnih prstenova koji tvrde da mogu mjeriti nivo šećera u krvi bez potrebe za bockanjem kože. FDA naglašava da nijedan pametni sat ili prsten namijenjen mjerenju ili procjeni vrijednosti glukoze u krvi nije odobren za samostalno korištenje.

U današnje vrijeme, neinvazivno praćenje nivoa šećera u krvi nije moguće na potrošačkim uređajima poput Apple Watch i Oura prstena. Umjesto toga, ovi uređaji mogu biti povezani s odobrenim nosivim uređajima, kao što je Dexcom G7, koji koristi igle za precizno mjerenje nivoa šećera u krvi.

Očekivanje pametnog sata ili prstena koji može neinvazivno pratiti nivo šećera u krvi predstavljalo bi značajan medicinski napredak, omogućavajući osobama s dijabetesom, na primjer, da izbjegnu svakodnevno bockanje i upozorenja na promjene u njihovim nivoima šećera.

Iako se navodi da i Apple i Samsung godinama rade na razvoju ove tehnologije, FDA naglašava da trenutno niti jedan od njihovih proizvoda nije dobio odobrenje. Apple je, navodno, uključen u projekt od 2010. godine, ali se očekuje da će proći još nekoliko godina prije nego što tehnologija postane dovoljno kompaktna da se ugradi u Apple Watch.

Samsung, s druge strane, istražuje mogućnosti ugradnje ove tehnologije u pametni prsten Galaxy Ring, koji je nedavno predstavila kompanija.