Google zvanično gasi još jednu svoju uslugu – aplikaciju Podcasts

 

Google je najavio da će se aplikacija Podcasts ugasiti 2. aprila, a korisnici koji se pretplate na određene podkaste moraće da pređu na YouTube Music. Google obavještava korisnike slanjem e-pošte sa opcijom za izvoz njihovih pretplata.

Google je prošle godine počeo da integriše funkcije vezane za podkaste u aplikaciju YouTube Music, a kompanija sada vrši potpuni prelazak na nju. To znači da korisnici sada mogu da pristupe muzici i podkastima u okviru jedne aplikacije na tržištima poput SAD, koja će se uskoro proširiti na druga tržišta.

Aplikacija Google Podcasts je i dalje dostupna u App Store-u i Play Store-u, a postojeći korisnici će imati vremena da pređu na novu aplikaciju. Međutim, sadržaj neće moći da konzumiraju posle 2. aprila.

Aplikacija Google Podcasts trenutno ima preko 500 miliona preuzimanja u Google Play prodavnici. Međutim, prema najnovijem izvještaju, 23 odsto korisnika preferira aplikaciju YouTube Music za konzumiranje podkasta, a samo 4 odsto korisnika preferira aplikaciju Podcasts. Sa ovom tranzicijom, Google takođe gleda na racionalizaciju cjelokupne potrošnje muzičkog sadržaja na jednu platformu.

Google je dodao više funkcija u vezi sa podkastima u aplikaciju YouTube Music, uključujući dodavanje RSS fida. Poved toga, kompanija će takođe omogućiti korisnicima da preuzmu svoju OPML datoteku, koja korisnicima omogućava da prenesu svoje pretplate na emisije na bilo koju podržanu aplikaciju osim YouTube Music-a.