Svako ko koristi Generative AI by Getty Images alat i komercijalno objavi sliku koju je stvorio biće zakonski zaštićen

 

Kompanija je rekla da fotografije stvorene Generative AI by Getty Images alatom neće biti uključene u biblioteke sadržaja Getty Images i iStock. Getty će platiti kreatorima ako koriste njihovu sliku generisanu vještačkom inteligencijom za treniranje trenutne i buduće verzije modela.

Getty Images zvanično ulazi u biznis sa vještačkom inteligencijom upotrebom sopstvenog alata koji je treniran na njihovoj (ogromnoj) bazi fotografija. Rezultujući sadržaji će biti ponuđeni po već razrađenim royalty-free licencama, što znači da korisnici neće morati da brinu o potencijalnim problemima sa kopirajtom.

Ulazak na AI tržište je bio očekivan, jer su i konkurentske kompanije najavile sopstvena AI rešenja – Shutterstock se opredijelio za Open AI DALL-E, dok se Adobe Stock oslanja na sopstveni Firefly alat, a uz to prihvata i AI generisane fotografije.

Generative AI by Getty Images je treniran na bazi od 477 miliona fotografija i poput DALL-E, omogućavaće kreiranje fotografija na osnovu tekstualnih opisa.

 

Zaštitne mjere

 

Ipak, kompanija je postavila neke zaštitne mjere, kako bi se spriječilo da se ovaj alat koristi za dezinformacije ili za repliciranje stila živih umjetnika. Na primjer, kupac neće biti u stanju da kreira fotografiju predsjednika Bajdena ispred Bijele kuće, ili neko umjetničko delo koje liči na stil nekog poznatog slikara. Sve kreirane slike imaće vodeni žig koji će ih identifikovati kao AI generisane.

Kupci mogu pristupiti Generative AI kompanije Getty Images putem web stranice Getty Images. Kompanija je rekla da će se cijena alata naplaćivati ​​odvojeno od standardne pretplate na Getty Images, a cijene se zasnivaju na količini. Međutim, ne želi navesti cijene.

Getty-jev AI alat pokreće Nvidia Edify AI model sa svog Picasso cloud servisa. Biće zanimljivo vidjeti kako će se on pokazati u odnosu na poboljšani DALL-E 3 model.

Getty je rekao da kupci na kraju mogu dodati vlastite podatke kako bi obučili model i generisali slike sa stilom svoje marke. Ova karakteristika i druge usluge bit će dostupne kasnije ove godine.

Getty kaže da će korisnici širom svijeta dobiti trajna i neograničena prava na sliku koju su stvorili. (Status tehničkih autorskih prava za slike generisane vještačkom inteligencijom je još uvijek nejasan.)

(IT mixer)