Microsoft je prošlog mjeseca najavio da će prodati prava na striming Activision Blizzard-a Ubisoftu u pokušaju da dobije odobrenje Velike Britanije

 

Microsoft-ova akvizicija Activision Blizzard-a koja je trebalo da bude 68,7 milijardi dolara izgledala je kao propala stvar, međutim, načinjen je veliki korak ka otklanjanju posljednje velike prepreke.

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) objavila je da Microsoft-ov revidirani sporazum „u značajnoj mjeri rješava prethodne zabrinutosti i otvara vrata za potpisivanje ugovora“. Sporazum se još uvijek analizira, ali konačno odobrenje sada izgleda vrlo vjerovatno, piše Engadget.

Prodaja Activision-ovih prava na striming u oblaku Ubisoftu će spriječiti da ovaj važan sadržaj — uključujući igre kao što su Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft — dođu pod kontrolu Microsofta u vezi sa igranjem u oblaku.

Britanski regulator je prvobitno blokirao spajanje zbog straha da će Microsoft-u dati 60 do 70% udjela na tržištu igara u oblaku, što ga čini monopolskim igračem. To bi zauzvrat dalo „podsticaj da se igre uskrate od konkurenata i značajno oslabi konkurencija na ovom važnom rastućem tržištu“.

Microsoft je prošlog mjeseca najavio da će prodati prava na striming Activision Blizzard-a Ubisoftu u pokušaju da dobije odobrenje Velike Britanije. Rečeno je da će, ako spajanje prođe, „Ubisoft Entertainment prenijeti „prava za striming u oblaku za sve aktuelne i nove Activision Blizzard PC i konzolne igre objavljene u narednih 15 godina na Ubisoft Entertainment…“. Ubisoft je u posebnom izdanju rekao da će naslovi biti dostupni u nizu usluga.

U otvorenom pismu zaposlenima, izvršni direktor Activision Blizzard-a Bobi Kotik rekao je:  Ove vijesti predstavljaju značajnu prekretnicu za spajanje i svjedočanstvo našeg rada sa regulatorima koji je orijentisan na rješenja. Ostajem optimista dok nastavljamo put ka završetku i veoma sam zahvalan svakom od vas za vašu posvećenost i fokus tokom ovog procesa.”

Revidirani dogovor „u velikoj meri rješava većinu zabrinutosti“, napisao je CMA, ali i dalje želi da osigura da se odredbe u prodaji Activision-ovih prava na striming u oblaku Ubisoftu ne mogu „zaobići, ukinuti ili ne sprovoditi“. Dodaje se da je Microsoft ponudio pravne lijekove kako bi osigurao da su ta prava primjenljiva i da bi ona trebalo da riješe sve preostale nedoumice.

(IT mixer)