Google razvija novu funkciju Highlights koja ističe aplikacije na osnovu vaših preferencija i interesovanja u Play Store-u

 

Korisnici će moći da vide najvažnije aplikacije u Play Store-u uz pomoć nove AI funkcije Highlights. Ovo će da izmijeni način na koji korisnici pronalaze i preuzimaju aplikacije iz Play Store-a.

Kako je jedan korisnik X-a objavio, pod segmentom „App Highlights“ možete da dodirnete aplikaciju, i dobijate pregled onoga što od nje dobijate.

Većina sadržaja odnosi se na ono što možete očekivati da vidite kada preuzmete aplikaciju. Uključuje funkcije kao što su live streaming i direktne poruke. Naravno, Google trenutno ovo testira kod odabrane grupe korisnika, a nisu otkrili ništa o tome kada će ova funkcija stići do šireg broja ljudi.

Funkcija Highlights koju pokreće AI predlaže klijentima prilagođene prijedloge na osnovu njihovih navika korišćenja, preferencija i interesa. Google koristi moćne algoritme za mašinsko učenje kako bi procijenio ogromne količine podataka i preporučio aplikacije koje će vjerovatno biti od interesa za svakog korisnika. To znači da više ne morate da češljate beskorisne aplikacije da biste locirali dragulje; Google obavlja težak posao umjesto vas.

Kako Google nastavlja da pronalazi nove namjene za AI u svojim aplikacijama i uslugama, ostaje fokusiran na njegovu implementaciju kako bi poboljšao svoju trgovinu aplikacija. Prethodno je kompanija primijećena kako testira vještačku inteligenciju da bi sumirala često postavljana pitanja u Play Store-u.

Kompaniji Google nije samo namjera da otkrije sve načine na koje se vještačka inteligencija može koristiti za poboljšanje svoje Play Store – već ga isprobava i u drugim proizvodima i uslugama. Na primjer, vještačka inteligencija je integrisana u Android Auto krajem 2023. godine kako bi pomogla pri sažimanju poruka. Kada se primjeni, ova funkcija koristi vještačku inteligenciju za sumiranje tekstualnih poruka koje dolaze dok ste fokusirani na vožnju. Iako ne postoji pravilo koje kaže da morate koristiti Google-ove AI funkcije, sve je teže izbjeći ih.

(IT mixer)