Nakon što je Gradsko vijeće Hvara izglasalo zabranu postavljanja 5G tehnologije u njihovom gradu dok lokalna radna grupa ne utvrdi eventualne posljedice po zdravlje, oglasio se i nadležni regulator HAKOM o zabrani 5G

 

Ove sedmice javnost je uzburkala objava iz Grada Hvara. Gradsko vijeće je izglasalo obustavljanje planiranog uvođenja testne 5G mreže. Prema njihovoj odluci u Gradu Hvaru biće zabranjeno postavljanje 5G tehnologije dok posebna radna grupa Gradskog vijeća ne istraži. Tačnije, kako sami kažu „pokuša istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma“. Nakon provedenog istraživanja, najavljuju, rezultate će dostaviti HAKOM-u i Vladi RH.

 

Nelogična i nelegalna zabrana

 

Na odluku s Hvara sada su reagovali i iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM-a. Izjavili su da „ograničavanje razvoja elektronske komunikacijske infrastrukture za javne usluge nije u skladu s propisima“.

Rečenu odluku Gradskog vijeća nisu vidjeli, pa je nisu izravno komentarisali. Naglasili da je postavljanje i rad baznih stanica regulisano zakonskim propisima koji se odnose na čitavo područje Republike Hrvatske.

Odluka o „zabrani 5G“ tiče se, kako se čini iz medija, samo zabrane određene tehnologije, a ne sa njom povezanih frekvencija. Ovo dodatno nema smisla, poručili su iz HAKOM-a, „jer je jedini parametar bitan za učinak na ljudsko tijelo ukupan nivo elektromagnetskih polja svih izvora na određenoj lokaciji, a ne vrsta tehnologije“.

 

HAKOM o 5G

 

HAKOM je inače nedavno objavio posebnu sekciju na svojim web stranicama u kojoj su na jednom mjestu naveli sve bitne podatke o implementaciji 5G mreža u Hrvatskoj.

Nakon toga, za potrebe informisanja javnosti obratili su se i domaćim naučnicima koji su odgovorili na niz pitanja o novim tehnologijama i uticaju elektromagnetnih polja na ljudsko zdravlje. A sve kako bi odgovorili na sve više teorija zavjera i inicijativa političara koji bi pokušali da kapitalizuju strah od 5G mreža. Odgovore naučnika možete pronaći ovdje.

(N1)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.