Potraga za pronalaskom novog tipa baterija koje nisu litijum-jonske traje već godinama. To je zato što se litijum-jonske baterije obično koriste u našoj elektronici, ali imaju svoj vlastiti problem. Jedna od njih je da mogu biti isparljive i mogu eksplodirati kada su oštećene. Litijum je zapaljiv a može i da eksplodira kada dođe u dodir sa kiseonikom u vazduhu. Takođe vremenom gube kapacitet.

Zatim tu je i pitanje zaštite okoliša zato što se koriste plemeniti teški metali pronađeni u našoj zemlji koji su konačni, što znači da će na kraju doći vrijeme kada potpuno nestanu. Međutim, ljudi u IBM-u su možda smislili novu alternativu, gdje su razvili bateriju koja se oslanja na sastojke izvađene iz morske vode.

Pročitajte još: Da li 5G može da zamijeni kućni internet?

To znači da će ova baterija, ako ikad uđe u masovnu proizvodnju, biti ekološki prihvatljivija. Takođe će biti sigurnija za upotrebu zbog IBM Research zamjene kobalta i nikla u katodi akumulatora novim tečnim elektrolitom. Tečni elektrolit takođe ima višu tačku paljenja, što u konačnici smanjuje potencijal kratkog spoja baterije, što bi takođe moglo dovesti do toga da se zapali ili eksplodira.

Pročitajte još: EU odobrila: Subvencije za razvoj baterija sa 3,2 milijarde €

Međutim, istraživanje baterije je još u ranoj fazi i IBM Research planira raditi s Mercedes-Benz Research na njenom daljnjem razvoju. To znači da će vjerovatno proći neko vrijeme i prije nego što je vidimo u komercijalnoj upotrebi.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.