SpaceX ne dobija uvijek topao prijem kada proširi Starlink. Reuters izvještava da je indijska vlada poručila Starlinku da odmah prestane da „rezerviše/renderuje“ satelitsku internetsku uslugu u zemlji dok ne dobije dozvolu za rad. Odeljenje SpaceX-a se registrovalo kao preduzeće u Indiji 1. novembra i počelo je sa prednarudžbama, ali još nema dozvolu za pokretanje usluge. Vlasti su također obeshrabrile potencijalne kupce da se prijave u ovoj fazi.

Kompanija nije odredila tačan datum za Starlinkov debi u Indiji, iako je cilj 200.000 veza u zemlji do kraja 2022. Bilo je preko 5.000 prednarudžbi od 1. novembra.

Pročitajte još:

 

Starlink je trenutno dostupan u 21 zemlji u uglavnom javnim beta testovima. Međutim, SpaceX ima posebno snažan poticaj da posluži Indiji što je prije moguće. Indija ima veoma veliko ruralno stanovništvo (preko 898 miliona, prema podacima Svetske banke). To je glavno tržište za satelitski širokopojasni pristup, a Starlink tim se nada da će 80 posto uređaja koji se prodaju u Indiji do kraja 2022. godine služiti ruralnim područjima. Međutim, sada je jasno da indijska vlada ne dijeli isti entuzijazam.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.