Intel Corporation i Arm Ltd. su najavili novu saradnju kako bi omogućili proizvođačima čipova da izgrade sistem niske potrošnje na čipovima (SoC) na Intelovom 18A procesu. Očekuje se da će se ova saradnja fokusirati na dizajniranje mobilnih čipseta sa CPU jezgrama baziranim na Arm-u i na kraju će se koristiti u automobilskoj industriji, IoT-u, podatkovnim centrima te u svemirskim i vladinim aplikacijama.

Saopštenje za štampu obje strane otkriva da će saradnja omogućiti kupcima Arma da koriste Intelove “probojne tranzistorske tehnologije za poboljšanu snagu i performanse” kada dizajniraju svoje čipsete oko Cortex CPU jezgara. Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da će ovaj „sporazum o više generacija“ otvoriti nove opcije i pristupe kompanijama koje žele koristiti procesnu tehnologiju sljedeće generacije.

Intel će dizajnerima čipova pružiti ljevaonicu za proizvodnju čipova, dok Arm nudi svoju kooptimizaciju tehnologije dizajna (DTCO) koja je dizajnirana da omogući lakši tok procesa i pomoći će poboljšanju snage, performansi, površine i troškova za Arm jezgra.

 

Kombinacijom Intelovog procesa i Armovih CPU jezgara do efikasnijih a isplativijih proizvoda

 

Najava je dio Intelove IDM 2.0 strategije, gdje kompanija ulaže velika sredstva u proizvodne kapacitete širom svijeta, uključujući proširenja u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. Ovim potezom nastoji se uravnotežiti lanac snabdijevanja i ublažiti usko grlo koje trenutno stvara ogromna potražnja nekolicine proizvođača čipova.

Intel 18A proces je tehnologija od 1,8 nm, gdje „A“ označava Angstrom, metričku jedinicu dužine koja je korak manja od nanometra. Ovaj pomak ka takvoj tehnologiji je izjava da će budući SoC-ovi postati još manji sa još većom gustinom tranzistora.

SoC male snage izgrađen na Intelovom 18A procesu će moći da pruži jedinstven skup funkcija i mogućnosti. Oni će ponuditi viši nivo performansi uz korištenje manje energije, omogućavajući kompanijama da grade manje i moćnije uređaje. Kao rezultat toga, ovi uređaji će postati još privlačniji potrošačima i preduzećima.

Kombinacija Intelovog procesa i Armovih CPU jezgara će proizvođačima čipova dati mogućnost da kreiraju proizvode koji su efikasniji i koji zahtijevaju manje energije za rad. Ovo će biti posebno korisno za mobilne uređaje, gdje je trajanje baterije glavna briga. To će također učiniti nove čipove konkurentnijim kada je u pitanju cijena.

Proces će takođe ponuditi veću fleksibilnost kompanijama kada je u pitanju dizajn njihovih proizvoda. Kombinacijom Intelovog procesa i Arm-ove tehnologije dizajna, proizvođači čipova će imati mogućnost da prilagode svoje čipove kako bi bolje zadovoljili svoje specifične potrebe. Ovo će omogućiti kompanijama da kreiraju proizvode koji su bolje prilagođeni njihovim sopstvenim aplikacijama.

Sve u svemu, očekuje se da će saradnja između Intela i Arma otvoriti novi svijet mogućnosti za proizvođače čipova. Kombinacija Intelovog procesa i Armovih CPU jezgara će kompanijama dati mogućnost da kreiraju proizvode koji su efikasniji, zahtijevaju manje energije i isplativiji. Ovi proizvodi će biti korisni za preduzeća, potrošače i životnu sredinu.