Ernie bot koji pokreće vještačka inteligencija lansiran je prošlog mjeseca, a već je Baidu pokrenuo tužbe zbog lažnih aplikacija

 

Kineski pretraživač Baidu podnio je tužbe protiv „relevantnih“ programera aplikacija i kompaniju Apple zbog lažnih kopija njegove Ernie bot aplikacije, koje su dostupne u Apple-ovoj trgovini aplikacija.

Baidu Ernie bot, koji pokreće vještačka inteligencija, lansiran je prošlog mjeseca. On je bio kineski najbliži odgovor na chatbot ChatGPT koji je razvila SAD.

Baidu je rekao da je podnio tužbu Narodnom sudu u Pekingu protiv programera koji stoje iza krivotvorenih aplikacija njegovog bota Ernie i kompanije Apple.

„Ernie trenutno nema nijednu zvaničnu aplikaciju“ izjavio je Baidu. „Svaka aplikacija koju vidite kao Ernie je trenutno lažna.“

Ernie bot je dostupan samo korisnicima koji se prijave i dobiju pristupne kodove. Baidu je u svom saopštenju takođe upozorio na ljude koji prodaju pristupne kodove.

 

Kako stoji Baidu Ernie bot u odnosu na ChatGP?

 

Kada je omogućena prva dostupnost Baidu Ernie botu testeri su doživjeli ogroman talas razočarenja. Kineske publikacije s pristupom za testiranje ismijavale su performanse chatbot-a, korisnici društvenih medija su ga ismijavali memovima, a dionice Baidua pale su za 6,4%.

Ali čudna stvar se desila kada je Baidu Ernie bot lansiran: reputacija se izgleda vratila. Cijena dionica Baidu-a se u oporavila za 15,7%. Više kineskih novinara dobilo je pristup chatbot-u i objavilo umjerenije kritike. U svakom slučaju kineski chatbot se čini kao pristojna nadogradnja na prethodne Baidu-ove modele i svakako jedan veliki korak ka ChatGPT-u.

U odnosu na ChatGPT Ernie Bot takođe voli da priča čudno formalnim tonom i navodi odgovore u tačkice i numerisane liste. Posjeduje osnovno poznavanje istorijskih činjenica, književnih djela i internet trendova, ali ponekad pogrešno shvati detalje.

Kada se postavljaju pitanja o štetnim informacijama ili politički osjetljivim temama, nespretno zazire od davanja odgovora. Ali ima  mogućnosti za pravljenje slika, za razliku od ChatGPT-a. Po tom pitanju možda nije tako sofisticiran kao Stable Diffusion ili Midjourney, ali se čini mnogo boljim od modela prve generacije poput DALL·E.

Ernie Bot nije prestigao ChatGPT. Ne uspijeva u mnogim oblastima u kojima je ChatGPT podbacio. Kao i ChatGPT Erni izmišlja činjenice i pravi greške u matematici u osnovnoj školi. Ista pitanja mogu zbuniti oba bota. (Kada pitate na primjer: „Mogu li moj tata i mama da se vjenčaju?“ na kineskom, oba bota vam kažu da se ne mogu legalno vjenčati jer su rođaci u prvom stepenu.)

Ernie ima neznatno lošije rezultate od ChatGPT-a, čineći više grešaka i manje razumijevanja složenih pitanja. U isto vrijeme, ChatGPT je predstavio GPT-4 , još napredniju verziju modela velikog jezika koji se može koristiti za pokretanje chatbot-a.

Objavljivanje Ernie Bota potvrdilo je da kineske kompanije i dalje prilično daleko zaostaju za svojim američkim kolegama. To je otrežnjujući podsjetnik da kineske AI kompanije i istraživači još uvijek imaju mnogo toga da nadoknade, iako postaju sve važniji u ovom prostoru.

(IT mixer)