Novim vozačima obično se savjetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli iskustvo na putu i izbjegli nesreće. Međutim, snažni automobili imaju naprednije sisteme kočenja i bolje upravljanje, što ih čini lakšim za vožnju.

carVertical, kompanija za automobilske podatke, sprovela je istraživanje zasnovano na podacima o provjeri istorije polovnih automobila kako bi saznala da li postoji veza između prosječne snage motora vozila i stope nesreća.

Direktna veza između snage motora i stope oštećenja

Istraživanje kompanije carVertical obuhvatilo je izvještaje o istoriji vozila od 43 proizvođača automobila. U svim slučajevima, automobili sa jačim motorima bili su podložniji nesrećama.

46,4% Audi vozila proverenih na carVertical-u sa snagom motora do 100 kW imala su zapise o oštećenju, dok je stopa oštećenja kod modela sa snagom preko 400 kW bila veća – 55,6%.

carVertical banner - sponsored

Slične tendencije primjećene su kod Volkswagen automobila, gde je 42,6% modela sa snagom do 100 kW bilo oštećeno, u poređenju sa 48,9% kod modela sa motorima od 300-400 kW.

45% Ford vozila sa motorima do 100 kW imala su zapise o oštećenju, dok je 55% onih sa motorima preko 400 kW.

1 od 3 Renault automobila (36,3%) sa najslabijim motorima pretrpeo je manju ili veću nesreću. Brojke o oštećenju bile su veće kod automobila sa motorima od 200-300 kW – 39,7%.

Toyota pokazuje blage oscilacije u stopama oštećenja: 36% modela s najslabijim motorima je imalo oštećenja, dok je kod vozila s motorima od 200-300 kW taj procenat bio nešto veći, tačnije 39,5%. Međutim, Toyota, kao i neki drugi proizvođači, ne proizvodi modele s motorima koji imaju snagu preko 400 kW, što može uticati na povećane stope oštećenja.

Infografika - veza između jačine motora i učestalosti nesreća
Infografika – veza između jačine motora i učestalosti nesreća

BMW se istakao među svim analiziranim brendovima: 60,3% automobila sa motorima do 100 kW bilo je oštećeno, u poređenju sa izuzetnih 68,6% vozila sa snagom preko 400 kW.

„Uprkos tome što sva vozila moraju poštovati saobraćajne propise, čini se da automobili sa većom snagom zanemaruju ograničenja brzine, a njihovi vozači preuzimaju veće rizike. Nema nijednog brenda gdje bi vozila sa manjom snagom mogla biti podložnija nesrećama“, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i direktor komunikacija u carVertical kompaniji.

Neki automobili imaju i do 7 puta jače motore od drugih

Od svih brendova vozila provjerenih na carVertical platformi, Bentley ima najvišu prosječnu snagu motora – 415 kW ili 564 konjskih snaga. Ovog luksuznog proizvođača automobila prate Maserati (268 kW/364 ks), Cadillac (264 kW/359 ks), Tesla (263 kW/358 ks) i Porsche (257 kW/349 ks).

Iako istraživanje ukazuje na to da se kupci polovnih vozila često opredjeljuju za provjeru istorije automobila sa snažnijim motorima, takođe se prate i manji automobili sa slabijim motorima na platformi carVertical.

Najmanja prosječna snaga motora primjećena je kod Smart automobila – 59 kW ili 80 ks. Dacia (72 kW/98 ks), Lancia (77 kW/105 ks), Fiat (83 kW/113 ks) i Suzuki (87 kW/118 ks) nisu mnogo iza.

Prema Buzelisu, istorija ozbiljnih nesreća može biti znak upozorenja za kupce. Stoga je važno konsultovati profesionalnog mehaničara i saznati da li oštećenja koja je automobil pretrpio mogu uticati na njegov dugoročni rad.

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.