Nadolazeća funkcija na Windows 11 je dobro skrivena unutar menija grafičkih postavki, a Microsoft je naziva “Auto-SR” ili automatska super-rezolucija, koja se može omogućiti za određene aplikacije/igre ili za cijelu sistem

 

Microsoft uskoro u Windows 11 uvodi funkciju “Auto-SR” za povećanje rezolucije koju pokreće vještačka inteligencija kako bi poboljšao performanse u igrama odabranih naslova.

Funkcija je trenutno dostupna u verziji Windows 11 24H2 Insider, koja će dozvoliti korisnicima da omoguće izvorne AI funkcije nadogradnje na računarima koji koriste Windows 11.

Veliki proizvođači grafičkih kartica imaju vlastite prilagođene AI tehnologije povećanja veličine koje značajno poboljšavaju fps i kvalitet grafike AAA naslova. Za razliku od tih rješenja, Microsoft-ovo povećanje AI nije ograničeno samo na igre. Moći će se primijeniti na media plejere, aplikacije za video konferencije, pretraživače, pa čak i na starije igre koje ne podržavaju AMD-ov FSR ili NVIDIA-in DLSS.

Trenutno će ova funkcija biti ograničena na računare sa NVIDIA RTX grafičkim karticama (20 serija ili novije), a takođe se kaže da je kompatibilna sa NPU. Zato će ova funkcija da radi i na laptopima koje pokreće najnoviji Intel Core Ultra procesor.

Microsoft će vjerovatno objaviti ažuriranje za Windows 11 24H2 u drugoj polovini 2024. godine, za koje se takođe očekuje da će biti posljednje veće ažuriranje za Windows 11. Očekuje se da će predstaviti mnoštvo novih funkcija, uključujući nekoliko novih AI mogućnosti na uređaju koje koriste najnovije čipove AMD-a, Intel-a i Qualcomm-a sa namjenskom jedinicom za AI obradu.