Lenovo je predstavio transparentni laptop — Lenovo ThinkBook Transparent Display na Mobile World Congress 2024

 

Pored toga što je prvi transparentni laptop na svijetu, Lenovo je takođe integrisao tehnologiju sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom (AIGC), gdje korisnici mogu da komuniciraju sa stvarnim objektima.

Poznat po svom aktivnom istraživanju i razvoju, Lenovo je prošle godine izazvao uzbuđenje sa konceptom prenosnog računara koji se može srolati i Motorola Rollable Phone, vjerovatno crpeći inspiraciju iz inovacija kompanije LG.

Ovaj inovativni laptop se može pohvaliti 17,3-inčnim MicroLED ekranom sa rezolucijom od 720p, brzinom osvježavanja od 120 Hz i maksimalne osvjetljenosti od 1000 nita, pružajući živopisne vizuale i bešavne prijelaze. Omogućava da optimizuje ekran i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu.

Lenovo laptop sa prozirnim ekranom
Lenovo laptop sa prozirnim ekranom

Drugi ključni element dizajna je tastatura. Umjesto fizičkih tastera, koncept laptop ima tastaturu sa ekranom osetljivim na dodir. Što je još važnije, digitalna tastatura se može prebaciti u tablu za crtanje koja će se koristiti uz podržanu olovku. Jedna mana ovoga je činjenica da nećete dobiti nikakvu taktilnu povratnu informaciju od tipki, a to će biti kao da kucate na ravnoj površini.

Zbog toga nije baš idealan za teške korisnike tastature kao što su pisci ili programeri.

Ekran može preći iz potpuno prozirne u neprozirnu bijelu površinu pri osvijetljenošću od 1000 nita, funkcionirajući kao konvencionalni Windows PC u neprozirnom načinu rada. Ovo omogućava korisnicima da obavljaju tipične zadatke kao što su pretraživanje weba, manipulacija slikama, uređivanje tekstualnih datoteka i crtanje olovkom. Međutim, postizanje preciznosti u crtežima može zahtijevati podešavanja, kao što je zatvaranje jednog oka za optimalne rezultate.

 

Budućnost potrošačke elektronike

 

Elegantan dizajn, impresivan kvalitet ekrana i AR funkcionalnost čine Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop koncept obećavajućim uvidom u budućnost potrošačke elektronike sa transparentnim ekranima. Lenovo naglašava potencijal tehnologije za dalju optimizaciju kvaliteta slike, izdržljivosti i podesivog propuštanja, nudeći više mogućnosti za poboljšanu privatnost ili transparentne interakcije sa stvarnim objektima.

ThinkBook Laptop sa prozirnim

Trebalo bi da imate na umu da je ovo koncept i da neće biti dostupan za kupovinu uskoro. Laptop ima kameru koja koristi AI za prepoznavanje slike, a digitalna verzija iste će biti prikazana na laptopu.

Radi na Windows 11 OS, a kompanija nije otkrila ništa u vezi sa hardverskim specifikacijama.

(IT mixer)