Gledanje filmova i serija u visokom kvalitetu se vraća u normalu

 

Korisnici Netflix-a u Danskoj, Norveškoj i drugim evropskim zemljama već imaju poboljšan kvalitet video-snimka prilikom gledanja filmova i serija, a iz ove kompanije potvrdili su da rade sa operaterima na vraćanju najboljeg mogućeg kvaliteta.

Evropska unija je, zbog većeg korišćenja interneta tokom pandemije, zatražila da Netflix smanji protok prilikom emitovanja sadržaja, a kompanija je pristala da to uradi i smanjila bitrate kvalitet.

Da malo približimo, 4K sadržaj na Netflixu obično se strima s približno 15Mbps bitrate-om. Taj bitrate je kompanija smanjila gotovo upola u posljednjih nekoliko mjeseci. To je pomoglo da se zadrži rezolucija koju korisnik plaća, a pritom troši manje propusne širine interneta. Slične promjene dovedene su i do drugih rezolucija za streaming. Time su mreže postale rasterećenije za one koji rade od kuće.

Očekuje se da će više ljudi na kontinentu početi da primjećuje promjene na svojim Netflix nalozima u narednih nekoliko dana ili sedmica jer kompanija pokriva više tržišta.

Vjerovatno će i ostali streaming servisi da slijede ovaj primjer.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.