YouTube predstavio novi alat u Studiju za kreatore koji od kreatora zahtijeva da objave kada je realističan sadržaj – sadržaj koji bi gledalac lako mogao zamijeniti za stvarnu osobu, mjesto ili događaj – napravljen sa izmijenjenim ili sintetičkim medijima, uključujući generativnu vještačku inteligenciju

 

Novi YouTube-ov alat u Studiju za kreatore će se pojaviti kao oznaka u proširenom opisu ili na prednjoj strani video plejera.

Ne zahtijeva se od kreatora da objave kada je sadržaj očigledno nerealan, animiran, uključuje specijalne efekte ili je korisštena generativna vještačka inteligenciju za pomoć u produkciji.

Nova oznaka ima za cilj da ojača transparentnost sa gledaocima i izgradi poverenje između kreatora i njihove publike.

Neki primjeri sadržaja koji zahtijevaju otkrivanje uključuju:

  • Korišćenje lika realistične osobe: digitalno mijenjanje sadržaja kako bi se lice jedne osobe zamijenilo licem drugog ili sintetički generisanje glasa osobe za pripovijedanje videa.
  • Izmjena snimka stvarnih događaja ili mjesta: da izgleda kao da se prava zgrada zapalila ili mijenjanje stvarnog gradskog pejzaža kako bi izgledao drugačije nego u stvarnosti.
  • Stvaranje realističnih scena: Prikaz realnog prikaza izmišljenih velikih događaja, poput tornada koji se kreće prema stvarnom gradu.

YouTube neće zahtijevati od kreatora da otkriju da li je generativna vještačka inteligencija korišćena za produktivnost, poput generisanja skripti, ideja za sadržaj ili automatskih titlova. Takođe neće zahtijevati od kreatora da objave kada su sintetički mediji nerealni i/ili su promjene beznačajne.

Ovi slučajevi uključuju:

  • Jasno nerealan sadržaj, kao što je animacija ili neko ko jaše jednoroga kroz fantastični svijet
  • Podešavanje boje ili filteri za osvetljenje
  • Specijalni efekti kao što su zamućenje pozadine ili starinski efekti
  • Kozmetički filteri ili druga vizualna poboljšanja

Za većinu video zapisa, oznaka će se pojaviti u proširenom opisu, ali za video zapise koji se dotiču osjetljivijih tema – kao što su zdravlje, vijesti, izbori ili finansije – oznaka će se prikazati i na samom video zapisu.

Počećete vidjeti da se oznake pojavljuju na svim YouTube površinama i formatima u narednim sedmicama, počevši od aplikacije YouTube na telefonu, a uskoro i na desktopu i TV-u.

I dok YouTube želi dati vremena kreatorima da se prilagode novom procesu i funkcijama, u budućnosti će razmotriti prinudne mjere za kreatore koji dosljedno odlučuju da ne objavljuju ove informacije. U nekim slučajevima YouTube može dodati oznaku čak i kada je kreator nije otkrio, posebno ako izmijenjeni ili sintetički sadržaj ima potencijal da zbuni ili dovede ljude u zabludu.

(YouTube)