Microsoft je ranije ovog mjeseca potvrdio svoju namjeru otkupa američkih operacija ByteDance, vlasnika „zloglasne“ aplikacije TikTok. Međutim, pojavio se izvještaj Financial Timesa koji sugeriše da se Oracle također pridružuje utrci u kupovini TikTok-a.

Ranije danas softverska kompanija dobila je usmeno odobrenje od američkog predsjednika Donalda Trumpa tokom govora u Yumi, Arizona.

Kompanija je već obavila preliminarne razgovore s kompanijom ByteDance i ozbiljno razmišlja o kupovini operacija aplikacije u Sjedinjenim Državama, kao i Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Prema FT-u, Oracle ima prednost u odnosu na svog glavnog konkurenta Microsofta – partnere koji su već akcionari ove kineske kompanije. „Oracle je sarađivao sa grupom investitora, uključujući General Atlantic i Sequoia Capital“, piše u članku.

Predsjedavajući i suosnivač Oracle-a je Leri Elison (Larry Ellison) koji je pobornik Trampove administracije, a čak je i ove godine održao događaj za prikupljanje sredstava za njega. Na pitanje predsjednika da li će kalifornijska kompanija biti dobar kupac, rekao je:

Mislim da je njen vlasnik sjajan momak, sjajna osoba. Mislim da bi Oracle sigurno bio neko ko bi to mogao podnijeti.
Donald Tramp zaprijetio je ByteDance-u da do 15. septembra mora prodati posao u američke ruke ili će se suočiti s izvršnim nalogom za zatvaranje operacija. Tencent se suočava sa sličnim rizikom sa svojom WeChat platformom, iako nije dobio tačan rok.

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.