Deveti mart je bio najgori dan za američke berze još od finansijske krize 2008. godine, a pet najvećih tehnoloških kompanija imale su gubitak od 321 milijardi dolara

 

Pet najvrijednijih tehnoloških kompanija izgubilo je 321,6 milijardi dolara vrijednosti, a na Epl se odnosi gotovo trećina te svote.

Dionice proizvođača Ajfon pale su za 7,9 odsto. Majkrosoft, Fejsbuk i Alpfabet izgubili su više od šest odsto, a Amazon 5,3 procenata.

Pad na tržištu potaknut je širenjem koronavirusa i padom cena nafte.

Biznis info podsjeća da je Saudijska Arabija tokom vikenda smanjila službene prodajne cijene sirove nafte za april, nakon što su dan ranije propali pregovori OPEK-a i Rusije.

Kada je riječ o velikim tehnološkim komanijama, ulagače brine pad ekonomske aktivnosti i potrošnje izazvanim koronavirusom.

Industrijski indeks Dau Džouns potonuo je u ponedeljak više od 2.000 bodova, što je najgori dan od 2008. godine.

S&P 500 pao je 7,6 odsto, što je najveći pad od 1. decembra 2008.

Trgovanje na Vol stritu juče je obustavljeno nakon što je indeks S&P potonuo sedam procenata, preneli su svjetski mediji.

Takozvani nivo 1 zaštite aktivira se automatski kada širi indeks S&P padne sedam procenata. To je prvi put da se taj alarm oglasio od decembra 2008. u jeku svjetske finansijske krize izazvane krahom investicione banke Leman braders.

Trgovanje je nastavljeno nakon 15 minuta pauze, u 9:49 po istočnoameričkom vremenu, a indeks Dau Džons je ubrzo po nastavljanju trgovanja na berzi produbio gubitak do blizu 2.000 poena.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.