Mnogo velikih promjena dogodilo se na Google mapama u posljednje vrijeme, a najnoviji dodatak će poboljšati Screen Reader podršku za Lens u okviru Google Maps

 

Screen Reader podrška se nalazi u Lens for Google Maps još od prošle godine. Ideja ove funkcije je da korisnik može da iskoristi kameru telefona za skeniranje okruženja, nakon ćega će Google ponuditi zvučne povratne informacije o onome šta se nalazi tu.

Poboljšana verzija Screen Reader-a, koristi ovaj princip i nadograđuje ga. Kada uperite kameru ka nekom mjestu ili firmi, Google Maps će isčitati veliki broj relevantnih informacija – radno vrijeme, ocjenu na sajtovima i uputstva kako da stignete tamo.

Sve što je potrebno da uradite, jeste da dodirnete ikonu kamere u Google Maps polju za pretragu i podignete telefon kako biste skenirali okruženje. Podesite da TalkBack čitač ekrana bude omogućen, a možete ga naći u Androidovom Accessibility meniju u podešavanjima.

 

Šta je Screen Reader?

 

Čitač ekrana ili Screen Reader je oblik pomoćne tehnologije koja omogućava da se vizuelni unos prikaže na nevizualni način, kao što je govor ili brajevo pismo. Mobilni uređaji koji koriste Android i iOS imaju ugrađenu tehnologiju čitača ekrana, kao što su TalkBack i VoiceOver.

Ovaj oblik asistivne tehnologije je od suštinskog značaja za slijepe osobe, a koristan je i za osobe s oštećenjem vida, nepismene ili kognitivne smetnje.

Za mobilne uređaje, čitači ekrana koriste mehanizam za pretvaranje teksta u govor (TTS) za prevođenje informacija na ekranu u govor. Mogu se koristiti za navigaciju kroz korisnički interfejs dodirom ili pokretima.

(IT mixer)