Na Svjetski dan bekapa trebalo bi da razmislite kako napraviti rezervnu kopiju svojih dragocjenih podataka

 

Na 31. mart tehnološka industrija slavi značajan dan, dan čije je obilježavanje podsjetnik na to kako je važno proaktivno napraviti rezervnu kopiju podataka prije nego što dođe do katastrofe.

Gubitak ili krađa podataka su češći nego što većina ljudi misli. Web sajt World Backup Day u tom smislu pruža neke zastrašujuće podatke.

Oko 21% korisnika interneta nikada nije napravilo rezervnu kopiju svojih fajlova da bi se zaštitili od nezgoda, fizičke krađe uređaja ili infekcija malverom, uprkos lošim statistikama. Prema podacima sa pomenutog sajta, u 29% slučajeva gubitak podataka je slučajan. Trideset odsto računara zaraženo je nekim malverom, a svakog minuta se izgubi ili ukrade 113 pametnih telefona.

Proaktivno pravljenje rezervne kopije podataka u slučaju kompromitovanja uređaja, oštećenja ili krađe je ključno ako vam je stalo da sačuvate porodične uspomene, pa čak i posao. Uređaji se mogu zamijeniti ili popraviti. Međutim, vaši važni dokumenti, seminarski radovi ili video snimci prvih koraka vaše djece nikada ne mogu biti zamijenjeni.

Na Svjetski dan bekapa trebalo bi da razmislite o pravljenju rezervne kopije svojih dragocjenih podataka a evo nekih od argumenata zašto bi to trebalo da uradite bez odlaganja:

  • Vaš hard disk se može pokvariti, što znači da sve vaše porodične uspomene, fotografije i video snimci mogu biti zauvijek izgubljeni
  • Ako izgubite svoj laptop ili neki drugi pametni uređaj u kafiću ili na aerodromu, gubite sve dokumente u vezi sa poslom, prezentacije ili seminarske radove
  • Možete slučajno izbrisati važan fajl ili važne dokumente
  • Vaš uređaj može biti ukraden
  • Uređaj može biti zaražen ransomware-om, a napadači mogu držati vaše podatke kao taoce i tražiti mnogo novca za otkup

 

Kako napraviti rezervnu kopiju podataka?

 

Pravljenje rezervne kopije podataka vam možda izgleda kao težak zadatak, ali bar danas možete napraviti kopiju svih važnih fajlova, dokumenata, video snimaka i fotografija. Tako možete biti sigurni da će vaši podaci ostati bezbjedni u slučaju da se desi nešto nepredviđeno.

Za početak, nabavite eksterni disk (poželjno SSD) ili USB fleš. Ipak, imajte na umu da i oni mogu biti oštećeni, izgubljeni ili ukradeni. Da biste napravili rezervnu kopiju podataka, možete ručno da kopirate fajlove. Koristite ugrađeni softver za pravljenje rezervnih kopija podataka sa vašeg računara ili neki drugi softver.

Razmislite o oblaku što je jednostavan i bezbjedan način čuvanja svih važnih podataka. Najveća prednost čuvanja fajlova u oblaku je ta što su podaci dostupni bilo kada i bilo gdje.

Druga mogućnost je usluga onlajn bekapa koja šifruje vaše fajlove i zakazuje redovno pravljenje rezervnih kopija vaših podataka na bezbjednom mestu.

Takođe, odvojite trenutak da napravite rezervnu kopiju svojih web sajtova, WhatsApp-a i telefona.

Ako to uradite, možete biti spokojni – rezervna kopija podataka znači da ćete lako moći da vratite svoje podatke u slučaju da se desi nešto nepredviđeno, piše informacija.rs.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.