U današnje vreme, gotovo svaki visokokvalitetni par slušalica pruža zadovoljavajuće performanse. Eliminacija okolne buke je efikasnija nego ikad, a Bluetooth kodeci poput LDAC i AptX Adaptive značajno su podigli standard kvaliteta zvuka. Ipak, uvek postoji prostor za napredak i poboljšanje. To je posebno važno u oblasti bežičnog prenosa zvuka, s obzirom na trenutne granice koje Bluetooth tehnologija može pružiti. Qualcomm radi na prevazilaženju ograničenja postojeće tehnologije.

Ovaj napredak traje već neko vrijeme, a Qualcomm veruje da je pronašao rješenje. Koristeći Wi-Fi tehnologiju kao dopunu Bluetoothu, kompanija planira da unaprijedi bežične slušalice i bubice za uši kroz svoju sljedeću Snapdragon Sound platformu. Očekuje se da ovo rešenje eliminiše tipična ograničenja Bluetooth modela. Ukoliko ova tehnologija ispuni obećanja, korisnici više neće morati da brinu o udaljenosti od izvora zvuka, bilo da je reč o telefonu ili laptopu. Ovo će omogućiti ljudima sa osjetljivim sluhom da uživaju u muzici bez gubitka kvaliteta zvuka.

Qualcomm je najavio lansiranje platformi S7 i S7 Pro, koje će nezavisni proizvođači audio uređaja koristiti za proizvodnju slušalica, bubica i zvučnika. Proizvodi će se na tržištu pojaviti početkom sljedeće godine. Trenutno, mnoge poznate kompanije kao što su Audio-Technica, Bose, Edifier, Fiio, Jabra, LG, Master & Dynamic, Shure i druge već su deo Snapdragon Sound partnerstva.

Qualcomm bežične Wi-Fi bluetooth slušalice / bubice
Qualcomm bežične Wi-Fi bluetooth slušalice / bubice

Novi Snapdragon hardver za zvuk donosi značajno povećanje računarske snage, više memorije i napredne AI mogućnosti. S7 i S7 Pro procesori se ističu kao moćniji i inteligentniji, omogućavajući prilagođavanje spoljnim zvucima u okruženju. Na primjer, dok prolazi kamion, slušalice automatski aktiviraju režim transparentnosti, omogućavajući korisnicima da budu svjesni okruženja bez prekidanja muzičkog doživljaja. Ovo je slično funkciji Adaptive Audio režima na Apple AirPods Pro slušalicama.

Dok trenutna tehnologija može pružiti 24-bitni 48 kHz zvuk preko Bluetootha koristeći AptX Adaptive, to je daleko od bežičnog zvuka bez gubitaka. Međutim, zahvaljujući novim procesorima, Qualcomm je uspio da smanji potrošnju energije i omogući ugradnju Wi-Fi konekcije u slušalice. Ovo omogućava slušalicama da pruže kvalitetan zvuk od 96 kHz bez gubitaka, uz autonomiju od 10 sati neprekidnog korišćenja na bateriji kapaciteta 50 mAh.

Korišćenje Wi-Fi konekcije za prenos zvuka donosi veću slobodu korišćenja, budući da korisnici nisu ograničeni na blizinu uređaja. Uz podršku Wi-Fi talasa od 2.4 GHz, 5 GHz i 6 GHz, korisnici mogu slobodno kretati po svom domu ili dvorištu, zadržavajući visok kvalitet bežičnog zvuka, kako prenosi portal The Verge.

Više informacija o samom proizvodu pogledajte na ovom linku.