Realme C67 pametni telefon je pristupačan, ima dobre specifikacije i odličnu kameru

 

Kada je u pitanju dizajn, realme C67 dolazi u dvije boje, Sunni Oasis i Black Rock. Zadnji panel telefona mijenja boju, zavisno o tome kako svjetlost pada na njega. Kada ga držite u ruci neće se primijetiti nikakvi gadni otisci prstiju čak i ako imate znojne ruke. To znači da ovaj telefon možete koristiti bez navlake.

U gornjem lijevom uglu zadnje ploče, naći ćete sistem sa dvije kamere sa crnim kućištem. Kućište kamere prilično strši, što ga čini prilično osjetljivim na ogrebotine.

Što se tiče portova i dugmadi, dobijate USB-C na dnu zajedno sa 3,5 mm audio utičnicom. Prekidači za jačinu zvuka i dugme za napajanje nalaze se na desnoj strani, dok se slot za dual-sim i microSD nalazi sa lijeve strane. Tu su i dupli zvučnici koji su prijatni na dodir.

Realme C67 je tanak, ima samo 7,59 mm, dok je težina od 185 g.  Sa ovim modelom, realme je započeo revoluciju u početnom segmentu, jer je C67 prvi telefon u svom cjenovnom rangu koji nema plastični okvir oko ekrana, što je karakteristika dizajna rezervisana za flegšip uređaje.

Ima veliki ekran od 6,72 inča. To nije IPS ekran, već samo LCD, ali boje su relativno pristojne. Ima brzinu osvježavanja od 90Hz. Nećete imati problema da koristite realme C67 pod jakim sunčevim zracima jer telefon ima maksimalno 800 nita osvjetljenosti.

 

Kamere – fotografije i video

 

Vrhunac realme C67 je glavna kamera. Zadnji sistem sa dvostrukom kamerom sadrži glavni senzor od 108 MP uparen sa senzorom dubine od 2 MP. Što se tiče selfi kamere, dobijate senzor od 8MP.

U dobro osvjetljenim okruženjima dobijate zaista oštre fotografije, a boje su prilično žive. Pustite Auto HDR na telefonu da radi svoje i sigurno ćete snimiti odlične fotografije.

Kada snimate u Hi-Res modu, možete maksimalno da upotrebite senzor od 108 MP. Nije odličan za snimanje objekata u pokretu, ali savršen je za pejzažne snimke. Kvalitet noćnih fotografija rapidno opada. Slike se automatski filtriraju kako bi se smanjila zrnatost.

Što se tiče videa, telefon snima video pri maksimalno 1080P i 30FPS. Video je dobar u osvijetljenim okruženjima. Dolazi sa stabilizacijom unutar tijela koja se zove ultra stabilan način rada, koje nije savršeno jer se kamera i dalje trese kada hodate, ali mnogo pomaže.

Kao i na fotografijama, kvalitet pada noću pa gubite oštrinu i detalje u poređenju sa snimanjem kad imate dovoljno prisustva svjetlosti.

 

OS, karakteristike, performanse

 

Realme C67 pokreće Android 14 sa realme UI. Imate realme verziju Dynamic Islanda pod nazivom Mini Capsule 2.0. Pojavljuje se kada puštate muziku i koristite pokrete da je kontrolišete. Pojavljuje se i prilikom punjenja baterije i to je zgodna karakteristika.

Realme C67 pokreće relativno zastarjeli Snapdragon 685 6nm čipset sa Adreno 610 GPU-om. Sa Antutu rezultatom od 330 000 nudi odlične performanse, a ujedno ovo je i prvi Snapdragon čipset u C seriji. Dolazi sa 8GB Dinamic RAM-a, koji je proširiv za još 8GB zajedno sa 256GB skladišnog prostora.

Dovoljno je za uobičajene svakodnevne zadatke bez zaostajanja ili usporavanja. Čak i sa nekoliko aplikacija koje rade u pozadini, i dalje možete bez problema pregledavati društvene mreže ili gledati YouTube i Netflix. Kada je igranje u pitanju, većinu igara možete pokrenuti bez ikakvih problema, ali ćete ih morati podesiti na nizak kvalitet radi lakšeg igranja.

Realme C67 ima bateriju od 5000 mAh i dugotrajna je. Telefon dolazi sa punjenjem od 33 W. Nije najbrži, ali obzirom na dugo trajanje baterije, nećete morati toliko često da je punite.

Sa ovom specifikacijom, realme C67 je veoma konkurentan proizvod koji ima dosta toga da ponudi svojim korisnicima.

 

Dostupnost i cijena

 

Realme je premašio dvjesta miliona isporučenih telefona, čime je postao peti najbrži brend koji je dostigao ovu prekretnicu i zvanično se pridružio elitnom „klubu od 200 miliona“. Sa druge strane, realme C serija dostigla je 100 miliona isporuka, a od 13. februara moći ćete da kupite njegovu najveću nadogradnju ikada – realme C67. Telefon je predstavljen krajem decembra 2023. godine.

Realme C67 je pristojan telefon na osnovu specifikacija i performansi u poređenju sa drugim modelima u istom segmentu sa cijenom od oko 190 evra. Za ovu cijenu, dobijate jednu od boljih kamera za pametne telefone, što ga čini odličnim izborom za kupce koji paze na budžet a žele da snimaju lijepe fotografije i video zapise.

(IT mixer)