Slike generisane pomoću OpenAI ChatGPT-a, koji koristi model DALL-E 3, sadržavaće nove metapodatke prema C2PA standardu

 

OpenAI je najavio da će dodati vodeni žig metapodacima slika generisanih vještačkom inteligencijom (AI) koje je kreirao DALL-E 3.

Kompanija je navela da će sada koristiti otvoreni tehnički standard koji je usvojila Koalicija za porijeklo i autentičnost sadržaja (C2PA) i dodaje informaciju da je sliku generisala AI, naziv AI alata i naziv aplikacije korišćene za kreiranje slike u njenim metapodacima.

Ovaj potez dolazi pošto je Meta objavila da kompanije sa vještačkom inteligencijom moraju usvojiti zajednički standard kako bi pomogli alatima za otkrivanje da identifikuju i označe AI sadržaj na svojim platformama društvenih medija.

OpenAI je otkrio ovaj potez, kao i tehničke detalje oko njega. Rečeno je da će slike generisane pomoću ChatGPT-a na web klijentu i API-ju, koji koristi model DALL-E 3, sada sadržavati nove metapodatke prema C2PA standardu. Proces vodenog žiga biće uveden u aplikaciju ChatGPT do 12. februara.

 

C2PA standard

 

Koalicija za porijeklo i autentičnost sadržaja (C2PA) bavi se rasprostranjenošću obmanjujućih informacija na internetu kroz razvoj tehničkih standarda za sertifikaciju izvora i istorije (ili porijekla) medijskog sadržaja. C2PA je projekat Joint Development Foundation, formiran kroz alijansu Adobe, Arm, Intel, Microsoft i Truepic. Ista grupa je dala i CR simbol koji je kreirao Adobe.

C2PA objedinjuje napore Adobe-ove inicijative za autentičnost sadržaja (CAI) koja se fokusira na sisteme za pružanje konteksta i istorije za digitalne medije i Project Origin, inicijativu koju predvode Microsoft i BBC, koja se bavi dezinformacijama u ekosistemu digitalnih vijesti.

C2PA je održao veliki događaj 26. januara 2022. na kojem su kreatori politika, akademici i lideri industrije razgovarali o budućnosti odgovornog kreiranja, objavljivanja i dijeljenja digitalnih medija.

C2PA standard je specifična tehnologija vodenog žiga koja dodaje pečat samoj slici i ugrađuje informacije unutar slike. Kao rezultat toga, CR simbol se može vidjeti u gornjem lijevom dijelu slike, a detaljna verzija se može provjeriti u njegovim metapodacima.

 

Šta su metapodaci?

 

Na osnovu metapodataka, korisnici mogu da provjere porijeklo slike, uključujući informacije o AI modelu i aplikaciji koja se koristi za stvaranje slike.

U primjerima koje dijeli OpenAI, metapodaci prikazuju sažetak sadržaja koji kaže: “Ova slika je kreirana pomoću AI alata.”

Posebna kartica za proces pokazuje da li je korišćen API, Web klijent ili ChatGPT, uz prikaz osnovnog AI modela. Prema kompaniji, dodavanje metapodataka može malo da poveća veličinu slike, ali to neće uticati na kvalitet.

Iako ovo čini sliku bezbjednijom nego samo vizuelni marker, još uvijek postoje načini da je zaobiđete. Mnoge društvene mreže uklanjaju metapodatke sa otpremljene slike, a snimanje ekrana slike će ih takođe ukloniti. Zato ova metoda možda neće biti dovoljna da se utvrdi da li je sliku zaista kreirao DALL-E 3 ili drugi AI modeli.

(IT mixer)