„Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) 25. januara 2024. godine predstavlja novo pismo srpske ćirilice namijenjeno ekranskom prikazu – Neo Geo RNIDS, koje poklanja korisnicima interneta povodom rođendana .срб domena

 

Neo Geo RNIDS je peta familija fontova kreirana u saradnji sa organizacijom Tipometar koju RNIDS poklanja. Autorka novog pisma je Olivera Stojadinović, profesor emeritus na Fakultetu primijenjenih umjetnosti.

Neo Geo je geometrijsko sanserifno pismo. Krug, trougao i pravougaonik su oblici na kojima je zasnovana konstrukcija slova. Pismo je smješteno u petolinijski sistem, što znači da je visina gornjih produžetaka malih slova veća od visine velikih slova. Pismo je projektovano na poseban način koji obezbjeđuje da svako slovo zauzme istu širinu u cjelokupnom rasponu težina, što je posebno podesno za interaktivne sadržaje, jer pruža mogućnost da se link pri aktiviranju istakne povećanjem težine a da se pritom ne presloži tekst.

Pismo će biti dostupno za besplatno preuzimanje od 25. januara na web-sajtu RNIDS-a, i to u čak 14 težina: Thin, Light, Regular, Medium, Bold, Black, Heavy, Thin Italic, Light Italic, Italic, Medium Italic, Bold Italic, Black Italic, Heavy Italic.

Želeći da osnaži upotrebu ćiriličkog pisma na internetu, RNIDS godinama korisnicima interneta poklanja važan resurs za kreiranje sadržaja – fontove ćiriličkog pisma posebno dizajnirane za prikaz na ekranu, u digitalnim formatima, ali i u štampi. Do sada su poklonjena četiri pisma – Areal RNIDS, Orto RNIDS, Lingva RNIDS i Etar RNIDS.

Tokom prošle godine RNIDS je otišao korak dalje omogućivši izradu dodatnih težina za postojeća pisma, čime će familije fontova biti kompletirane, te pogodne za različite i vrlo kompleksne dizajnerske poduhvate, i onlajn i u štampi. Novi fontovi za postojeća pisma biće dostupni za besplatno preuzimanje na web-sajtu RNIDS-a.

Registracija domena .срб počela je 27. januara 2012. godine. Do danas su gotovo sve zemlje u kojima se koristi ćiriličko pismo omogućile registraciju naziva domena i na ćirilici, a .срб je drugi ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD) na svijetu.