Grupacija Holding Slovenske elektrarne (HSE) suočila se s sajbernapadom u noći između petka i subote, potvrdili su iz HSE-a. Iako su istakli da su sve nadležne stručne službe angažovane na rešavanju situacije, tvrde da proizvodnja električne energije u zemlji nije bila ugrožena.

HSE je izrazio uvjerenje da sajber napad, koji se dogodio u noći s petka na subotu, nije imao uticaja na snabijdevanje električnom energijom u zemlji, prenosi portal Capital. Međutim, prema informacijama portala 24ur.com, sajbernapad je zahvatio sigurnosne nadzorne sisteme, protivpožarne alarme, te sisteme TEŠ-a (Termoelektrane Šoštanj), Dravskih elektrana i Premogovnika Velenje.

Iz HSE-a nisu pružili detalje o vrsti napada ili eventualnim posljedicama, ali ističu da su preduzeli korake kako bi ojačali svoje sigurnosne mjere. Ovo izaziva zabrinutost u vezi sa zaštitom kritične infrastrukture, budući da su pogođeni neki od ključnih energetskih sistema u zemlji.

Slovenija, poput mnogih drugih zemalja, suočava se s rastućim izazovima u oblasti sajber sigurnosti, a napadi na energetske objekte postaju sve učestaliji. HSE će sada, zajedno s relevantnim institucijama, raditi na analizi incidenta i jačanju svojih sistema kako bi se spriječili budući napadi.