Slovenija je odobrila upotrebu aplikacije za praćenje koronavirusa čije će korišćenje biti obavezno za one koji su zaraženi ili koji su u karantinu

 

Parlament je odobrio upotrebu aplikacije za praćenje koronavirusa sa 50 glasova za i 23 protiv, prenio je sinoć Gardijan.

„Instalacija i upotreba mobilne aplikacije biće dobrovoljna i besplatna, osim u slučajevima kada je osoba pozitivna na testu ili joj je naređeno da bude u obaveznom karantinu“, rekao je juče ministar rada Janez Cigler Kralj prije glasanja u parlamentu.

Vlada desnog centra na čelu sa premijerom Janezom Janšom tvrdi da je aplikacija neophodna za suzbijanje širenja zaraze s obzirom da je broj novih slučajeva eskalirao u julu.

Aplikacija će biti predstavljena u narednim nedjeljama.

U zemlji je do sada prijavljeno 1.776 slučajeva koronavirusa i 111 smrtnih slučajeva, a 13 novih slučajeva potvrđeno je u srijedu.

Slovenija trenutno ima pravilo 14-dnevnog karantina za ljude koji su bili u zemljama sa velikim brojem infekcija ili koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.