Za razliku od Xbox Series X, cijene Xboxa Series S konzole ostaju iste na svim tržištima

 

Microsoft je potvrdio da će podići cijene Xbox Series X konzole u većini zemalja, a gejmeri će morati da izdvoje više novca i za Game Pass pretplatu.

Xbox Series X konzola će sada pratiti cijenu svog konkurenta – PlayStation 5 konzole. Ovo znači da američki kupci neće vidjeti najavljena poskupljenja, a cijena će ostati ista i u Japanu, Brazilu, Kolumbiji i Čileu.

Ovo poskupljenje je očekivano, pogotovo nakon riječi Fila Spensera, šefa Xbox-a, u oktobru prošle godine. “Zadržali smo cijenu naše konzole, zadržali smo cijenu igara i pretplate – mislim da to nećemo moći zauvijek da radimo. Mislim da ćemo u jednom trenutku morati da podignemo određene cijene”, rekao je tada Spenser.

Počevši od 1. avgusta, Xbox Series X koštaće 550 evra u većini evropskih zemalja. Cijene Xboxa Series S konzole ostaju iste na svim tržištima.

Kari Perez, šef komunikacija u Xbox-u, je za The Verge potvrdio da je ovaj potez učinjen kako bi “reflektovao konkurentske uslove na tržištu”.

 

Za Xbox Game Pass evro više

 

Microsoft povećava mjesečne cijene svojih pretplata na Xbox Game Pass i Xbox Game Pass Ultimate prvi put.

Iako će Xbox Series X da poskupi godinu dana od kako je Sony podigao cijenu PlayStation 5 konzola, cijena Xbox Game Pass i Xbox Game Pass Ultimate pretplata skače već za dvije nedjelje na većini tržišta.

„Ove prilagođene cijene Game Pass-a nisu povezane sa Activision Blizzard ugovorom i namijenjene su usklađivanju s lokalnim tržišnim uslovima“, istakao je Kari Perez.

Od 6. jula ove godine za nove pretplatnike poskupiće i osnovni i Ultimate paket Game Passa za Xbox konzole. Osnovni Xbox Game Pass biće skuplji za jedan evro na evropskom tržištu, i koštaće 10.99 evra. Xbox Game Pass Ultimate biće skuplji za dva evra pa će ubuduće koštati 14.99 evra. Oni koji trenutno imaju aktivnu pretplatu, poskupljenje će da osjetie od 13. avgusta.

Povećanje cijena Xbox Game Pass-a uticaće na većinu tržišta, s izuzetkom Norveške, Čilea, Danske, Švajcarske i Saudijske Arabije, gde će cijene da ostanu iste.

Cijena PC Game Passa, koja iznosi 9.99 evra i dostupna je na našem tržištu, za sada ostaje ista.

(IT mixer)